Recidivisten kleine diefstallen krijgen celstraffen tot 18 maanden in Spanje

Recidivisten kleine diefstallen krijgen celstraffen tot 18 maanden in Spanje
Beeld: Canva

Recidivisten kleine diefstallen krijgen celstraffen tot 18 maanden in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse congres heeft een hervorming goedgekeurd die kleine diefstallen strenger moet gaan bestraffen. Daders zouden in het geval van herhaaldelijke feiten een gevangenisstraf tot 18 maanden riskeren. De tekst ligt nu weer bij de senaat en de wet zou tegen na de zomer kunnen worden goedgekeurd.

“Men zou de indruk kunnen krijgen dat mensen die kleine diefstallen plegen vandaag worden aangehouden en morgen weer vrij op straat staan”, vertelt Genis Boadella, verantwoordelijke van de partij PDeCAT. “Het lijkt wel alsof dat de manier is waarop ze leven”.

Het was diezelfde PDeCAT die in samenwerking met de PSOE het voorstel indiende. De partijen hopen op die manier sterker op te treden tegen gauwdieven en andere kleine criminelen. De focus ligt op diefstallen onder de 400 euro, die tot nu toe enkel door middel van boetes werden bestraft. Daders die in de toekomst meermaals worden bestraft op een dergelijk ‘klein’ misdrijf zullen dus ook een gevangenisstraf kunnen krijgen.

Het wetsvoorstel kon rekenen op de steun van 190 afgevaardigden van de PSOE, Unidas Podemos, Esquerra, de PNV, de PDeCAT, Ciudadanos, Más País-Equo en Compromis. De partijen PP, Vox, Bildu en CUP hielden zich afzijdig. Enkel de partij BNG stemde tegen.

PDeCAT herinnerde het publiek er aan dat de wetswijziging sinds jaren werd beloofd door ministers van justitie en binnenlandse zaken. Zij zal namelijk een erg grote impact hebben op de handelssector, de horeca, het toerisme en de veiligheid van burgers in het algemeen.

Ga naar de inhoud