Lenteregen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

Lenteregen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje
Beeld: Canva

Lenteregen veroorzaakt meer vliegende mieren dan normaal in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De regen van de afgelopen dagen op veel plaatsen in Spanje heeft ervoor gezorgd dat er een grotere aanwezigheid is van de vliegende mieren. De mieren met vleugels heten in het Spaans ‘hormigas con alas’ of ‘ hormigas voladoras’ of in het kort ‘alúas’ die op zoek gaan naar plaatsen om nieuwe mierenhopen (hormigueros) te bouwen.

Met de herfstregens en de lagere temperaturen komen ook de mieren met vleugels naar boven. Het gaat in dit geval om de mieren die zich kunnen voortplanten (de werkmieren zijn steriel) en normaal gesproken de mierennesten niet verlaten. Als het regent ontwikkelen deze mieren vleugels om te voorkomen dat ze verdrinken als het regent.

De vliegende mieren of mieren met vleugels verlaten hun nesten om aan de verdrinkingsdood te ontkomen en om zich voort te planten waarna de mannetjesmieren meteen nieuwe mierenhopen bouwen. Daarbij maken ze gebruik van de minder harde grond die zacht is geworden door de regen.

Na het bouwen van de mierenhopen sterven de mannetjesmieren (want die kunnen niet eten), blijven de vrouwtjes-mieren over die hun vleugels verliezen om de eieren te planten en automatisch koningin worden van de nieuwe mierenhoop.

Als de vliegende mieren eenmaal hun nieuwe huis hebben verliezen ze hun vleugels en blijven ze in hun mierenhoop om zich te beschermen tegen de kou. Deze mieren komen weer tevoorschijn bij de eerste herfstregens het jaar daarop waarbij ook de baby-mieren beginnen met het verzamelen van voedsel voor de Koningin en de levenscirkel weer begint.

Ga naar de inhoud