Spaanse politie arresteert vijf personen voor de liquidatie van een Nederlander in Cádiz

Spaanse politie arresteert vijf personen voor de liquidatie van een Nederlander in Cádiz
Beeld: Guardia Civil / web

Spaanse politie arresteert vijf personen voor de liquidatie van een Nederlander in Cádiz

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

CÁDIZ – De Guardia Civil heeft in meerdere woningen in Andalusië en Frankrijk vijf personen aangehouden die gezien worden als de daders van de moord op een Nederlander begin dit jaar. In januari werd een 51-jarige man met de Nederlandse nationaliteit en lid van de bekende Mocro Maffia in zijn hoofd geschoten in Chiclana de la Frontera, niet ver van de provinciale hoofdstad Cádiz. 

De agenten van de Guardia Civil deden tijdens operatie STOOM in Andalusië in Benalmádena (Málaga), Alhaurín el Grande (Málaga), Guadiaro (Cádiz), San Martín del Tesorillo (Cádiz) en Chiclana de la Frontera (Cádiz) huiszoekingen waarbij vier verdachten werden aangehouden. De Franse politie deed in een woning in Chierry een huiszoeking en arresteerde ook een verdachte. Het vijftal wordt verantwoordelijk geacht voor de dood van de Nederlander in januari 2022.

Het Nederlandse slachtoffer is gelinkt met de gewelddadige Nederlandse Mocro Maffia. Op 15 januari 2022 werd het stoffelijk overschot van Ebrahim Buzhu in Chiclana de la Frontera in de provincie Cádiz gevonden. Hij was geliquideerd en in zijn hoofd geschoten. De nu aangehouden verdachten reisden van Nederland naar Málaga om daar de moord uit te voeren. Het is echter niet bekend gemaakt of de aanhoudingen met deze moord te maken hebben maar de kans is wel groot.

Twee van de verdachten worden beschouwd als daders van moord, lidmaatschap van een criminele organisatie en illegaal wapenbezit. De andere drie arrestanten worden beschuldigd van het stilzwijgen van deze criminele daad.

Ebrahim was niet de eerste Nederlandse crimineel die aan de Costa del Sol werd vermoord. Op 21 januari 2019 werd Abdelhadi Yaqout in Marbella vermoord, op 27 oktober 2018 was Hamza Ziani het slachtoffer in Torremolinos terwijl op 12 mei 2018 David Avila werd doodgeschoten in Marbella. Tussendoor werd in Barcelona op 23 juli 2018 Jamal M. vermoord. Tarik Abdellaoui was op 31 oktober 2013 het slachtoffer in Fuengirola en op 13 augustus 2013 overleed in Marbella Frank Scharrenberg. In 2020 werd Jamal Bouaouiouich in Marbella ontvoerd en in 2014 verdween in Benahavis Najib Himmich. Al deze personen zijn gelinkt met de Mocro Maffia.

Ga naar de inhoud