Bekijk op deze kaart of je voor 35 euro gesubsidieerde satellietinternet kunt krijgen in Spanje

Bekijk op deze kaart of je voor 35 euro gesubsidieerde satellietinternet kunt krijgen in Spanje
Beeld: Screenshot web

Bekijk op deze kaart of je voor 35 euro gesubsidieerde satellietinternet kunt krijgen in Spanje

Dit artikel is 10 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Met als doelstelling om tegen 2025 in heel Spanje een basisinternetverbinding van 100 Mbps te waarborgen, heeft de regering het UNICO-Demanda Rural initiatief in het leven geroepen. Dit programma is bedoeld om internet toegang naar de landelijke gebieden te brengen. 

Hispasat, het Spaanse bedrijf voor satellietinternet, heeft meer dan 70 miljoen euro aan subsidies gekregen. Het is de taak van Hispasat om een minimale internetsnelheid van 100 Mbps te garanderen tegen een maandelijks tarief van 35 euro in die delen van het Spaanse platteland waar ze nog niet kunnen genieten van netwerken met een snelheid van minimaal 50 Mbps.

Hispasat stelt dat maar liefst 1,3 miljoen huishoudens en ondernemingen over het hele land van deze dienst kunnen genieten. Ben je benieuwd of deze dienst beschikbaar zal zijn in jouw vakantiehuis in het dorp of aan de kust? Het ministerie heeft een kaart gemaakt waarmee je dit kunt nagaan, zoals je op DEZE website kunt zien.

Het grootste obstakel om een breedbandverbinding van 100 Mbps beschikbaar te maken voor de gehele Spaanse bevolking, ligt in de landelijke gebieden waar glasvezeltechnologie nog niet is geïntroduceerd. Hier komt Hispasat met zijn satellietinternet in beeld. Daarom wordt het ook wel de ‘Spaanse Starlink’ genoemd.

Een indrukwekkend bedrag van 76,6 miljoen euro aan subsidies is aan Hispasat toegekend om satellietverbindingen te realiseren in delen van het land waar men nog geen toegang heeft tot netwerken met een snelheid van minimaal 50 Mbps. Deze gebieden zijn uiteraard voornamelijk gelegen in gemeenten met een lage bevolkingsdichtheid.

Van het totale bedrag van 76 miljoen euro zal zo’n 40 miljoen worden gebruikt voor de configuratie van het benodigde platform, terwijl de rest zal worden aangewend voor de bekostiging van installatie en de aankoop van apparatuur voor de eindgebruiker. Het enige dat de klant dan nog hoeft te betalen, is het vaste maandtarief van 35 euro.

Om na te gaan of het gebied waarin je (al dan niet tijdelijk) verblijft binnen het dekkingsgebied van de Hispasat-dienst valt die voor 35 euro per maand wordt aangeboden, heeft het ministerie van Economische Zaken en Digitale Transformatie een kaart samengesteld met ‘geschikte zones’ voor het UNICO Demanda Rural-programma in 2023. Deze kaart is beschikbaar op DEZE website.

Je zult zien dat de website niet alleen de mogelijkheid biedt om in te zoomen en handmatig te scrollen, maar je kunt er ook jouw locatie of een specifiek adres opzoeken en vervolgens filteren op provincie, gemeente en zelfs kadastraal verschil. De verschillende blauwtinten geven aan of de bevolkingsdichtheid in de betreffende gemeente hoog of laag is. De kaart wordt regelmatig bijgewerkt; op het moment van schrijven van dit artikel was de recentste update op 5 juni.

De dienst is sinds juni 2023 beschikbaar. Geïnteresseerde gebruikers die in een geschikt gebied wonen, kunnen daarom nu al contact opnemen met de aanbieders die een contract hebben afgesloten met Hispasat. Dit kan via de website conectate35.es. Enkele van deze aanbieders zijn Movistar en Eurona.

Ga naar de inhoud