Rook van giga-bosbranden in Canada bereikt grote delen van Spanje

Rook van giga-bosbranden in Canada bereikt grote delen van Spanje
Beeld: NASA / twitter

Rook van giga-bosbranden in Canada bereikt grote delen van Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De rook die veroorzaakt is door de vele branden die momenteel in Canada woeden, is aangekomen in Galicië, de Canarische Eilanden en steden zoals Cádiz, Málaga, Madrid, Córdoba en Huelva. De fijne stofdeeltjes hebben, gevormd als een enorme wolk, een afstand van 7.000 kilometer afgelegd en zijn over de Atlantische Oceaan getrokken. Dit is dezelfde rook die 20 dagen geleden de lucht boven New York en een groot deel van het noordoosten van de VS een gele gloed gaf. De branden in Quebec hebben al 7,2 miljoen hectare land verwoest, waarvan 1,4 miljoen in de afgelopen dagen, wat resulteerde in een enorme hoeveelheid rook.

Rook geproduceerd door omvangrijke branden kan tot in de stratosfeer terechtkomen, waar het door luchtstromingen over duizenden kilometers kan worden verspreid. Dit is niet de eerste keer dat een dergelijk fenomeen, zoals we momenteel in Spanje zien, plaatsvindt. As van voorgaande branden in Canada heeft eerder de Golf van Mexico bereikt. De as van de grote Californische branden in 2020 heeft zelfs Noord-Europa bereikt. Het extreemste voorbeeld was Australië in 2019, toen de NASA ontdekte dat de rook afkomstig van een catastrofaal brandseizoen de hele wereld rondtrok, via de Stille Oceaan en Zuid-Amerika, om uiteindelijk weer terug te keren naar Australië.

Deskundigen stellen dat deze bewolking in de hoogste lagen van de atmosfeer enkel een lichte afname van zichtbaarheid veroorzaakt, zonder dat dit een gezondheidsrisico vormt voor de bevolking. “Het is een opmerkelijk verschijnsel, maar het is ‘normaal’ dat zulke concentraties van rookdeeltjes in de lucht gebieden bereiken die erg afgelegen lijken, net zoals stormen na een paar dagen arriveren. De situatie verzwakt momenteel, maar er was een duidelijke west-naar-oost stroming op die breedtegraden die de rook van Canada naar West-Europa en het Iberisch Schiereiland heeft gevoerd,” legt een vertegenwoordiger van de Spaanse weerdienst Aemet uit.

Ga naar de inhoud