Barcelona gaat eigen toeristenbelasting verhogen tot maximaal 7,50 euro per nacht

Barcelona gaat eigen toeristenbelasting verhogen tot maximaal 7,50 euro per nacht
Beeld: via canva.com

Barcelona gaat eigen toeristenbelasting verhogen tot maximaal 7,50 euro per nacht

Barcelona heeft de afgelopen jaren een grote groei van het toerisme meegemaakt. Een veelbesproken instrument om de kosten daarvan te dekken is de toeristenbelasting, lokaal bekend als de ’tasa turística’. Onlangs heeft de gemeente Barcelona aangekondigd dat de gemeentelijke toeristenbelasting zal stijgen van 3,25 euro per nacht naar 4 euro per nacht. Deze extra verhoging komt bovenop de regionale Catalaanse toeristenbelasting, waardoor het maximale bedrag per nacht in vijfsterrenhotels kan oplopen tot 7,50 euro per nacht. Onderaan dit artikel staan de huidige tarieven.

Sinds 1 april 2024 wordt in Barcelona een toeslag van 3,25 euro per overnachting geheven, ongeacht in welke accommodatie dit is, inclusief cruisepassagiers. Dit bedrag wordt toegevoegd aan het algemene tarief dat door de regionale overheid is vastgesteld voor heel Catalonië.

In oktober 2023 heeft het gemeentebestuur echter aangekondigd dat de toeslag voor cruisepassagiers met een kort verblijf (minder dan 12 uur) en toeristische appartementen zal worden verhoogd van 3,25 naar 4 euro.

Nu werd echter bekend dat deze verhoging echter in alle toeristische accommodaties wordt overwogen, inclusief hotels tussen vier en vijf sterren, de rest van de faciliteiten en etablissementen en cruisepassagiers met een lang verblijf (meer dan 12 uur).

De gemeente heeft aangekondigd dat de verhoging van de toeristenbelasting de inkomsten van de stad zal verhogen van 95 miljoen euro naar 115 miljoen euro. Dit bedrag omvat zowel de gemeentelijke toeslag als de belasting op verblijven in toeristische accommodaties (IEETS).

Een cruciale vraag bij de verhoging van de toeristenbelasting is hoe de extra inkomsten zullen worden besteed. Volgens de gemeente zullen de opbrengsten van deze toeristenbelasting worden gebruikt voor:

  1. Eigen diensten van de stad, zoals reiniging, veiligheid en openbaar vervoer.
  2. Gebieden met grote toeristendrukte (EGA – Espais de Gran Afluència).
  3. Verbetering van de infrastructuur voor beurzen en evenementen.

Deze besteding weerspiegelt de intentie van de stad om de extra inkomsten direct te investeren in het verbeteren van de leefbaarheid voor zowel inwoners als bezoekers, en in het versterken van de positie van Barcelona als zakenbestemming.

Toeristenbelasting in Catalonië

Catalonië was een van de eerste regio’s in Spanje die een toeristenbelasting invoerde, gevolgd door de Balearen. Deze ’tasa turística’ werd in 2012 geïntroduceerd als een maatregel om de impact van het massatoerisme te beheren en extra inkomsten te genereren voor het onderhoud en de verbetering van toeristische infrastructuur.

De toeristenbelasting in Catalonië zorgde voor controverse bij de invoering, omdat tegenstanders vreesden voor een negatieve invloed op het toerisme. Echter, in de jaren na de invoering is gebleken dat de belasting geen significant negatief effect heeft gehad op het aantal bezoekers. Daarentegen heeft het wel bijgedragen aan de financiering van belangrijke infrastructurele en culturele projecten in de regio. Dit laat zien dat de toeristenbelasting uiteindelijk positieve resultaten heeft opgeleverd voor Catalonië.

Hoewel de toeristenbelasting in heel Catalonië wordt geheven, zijn er belangrijke verschillen in de tarieven en de implementatie ervan tussen verschillende delen van de regio. Barcelona, als grootste stad en belangrijkste toeristische trekpleister, heeft over het algemeen hogere tarieven dan andere gebieden in Catalonië, zoals de Costa Brava en Costa Dorada.

Huidige toeristenbelastingen

In Barcelona gelden op dit moment (2024) de volgende tarieven:

barcelona 2

In de rest van Catalonië gelden op dit moment (2024) de volgende tarieven:

catalonie
Ga naar de inhoud