Duizenden inwoners van Málaga laten hun stem horen tegen Massatoerisme

Duizenden inwoners van Málaga laten hun stem horen tegen Massatoerisme
Beeld: europa press

Duizenden inwoners van Málaga laten hun stem horen tegen Massatoerisme

Málaga staat de laatste jaren voor grote uitdagingen, want de groeiende populariteit als toeristische bestemming heeft geleid tot een reeks problemen die de leefbaarheid voor de lokale bevolking ernstig bedreigen. Op zaterdag waren er protesten in Málaga, waarbij duizenden mensen hun stem hebben verheven tegen de onhoudbare situatie op de woningmarkt en de negatieve gevolgen van massatoerisme.

Op zaterdag 29 juni 2024 verzamelden duizenden mensen zich in het centrum van Málaga om hun ontevredenheid te uiten. De demonstratie, georganiseerd door de Huurdersvereniging met steun van ongeveer vijftig andere organisaties, trok een divers publiek aan.

De omvang van het protest was indrukwekkend, met menigten die door de straten van het historische centrum trokken. Spandoeken met leuzen als “Málaga is niet te koop”, “We willen leven, niet overleven”, eerden het straatbeeld.

De recente protesten in Málaga zijn niet zomaar uit de lucht komen vallen. Ze zijn het resultaat van jarenlange frustratie en groeiende zorgen onder de lokale bevolking. De belangrijkste factoren die hebben bijgedragen aan deze onvrede zijn stijgende woningprijzen, want de toename van toeristische accommodaties heeft geleid tot een drastische verhoging van de huurprijzen, waardoor veel inwoners moeite hebben om betaalbare woonruimte te vinden.

Veel mensen die al lange tijd in een buurt wonen, moeten verhuizen omdat ze de hoge kosten van levensonderhoud niet meer kunnen betalen. De transformatie van woonwijken tot toeristische trekpleisters zorgt ervoor dat traditionele winkels verdwijnen en de authentieke sfeer van de stad verloren gaat. 

Deze factoren hebben samen een klimaat gecreëerd waarin veel Malagueños het gevoel hebben dat hun stad hen wordt ontnomen, ten gunste van kortstondige economische winst uit toerisme.

Volgens de Huurdersbond waren er tot 12 juni 12.196 woningen voor toeristisch gebruik in Malaga geregistreerd in het Andalusische Toerisme Register, met in totaal 63.594 bedden. In bepaalde gebieden, zoals rond Plaza de La Merced, waar het protest afgelopen zaterdag begon, is maar liefst 69% van de woningen bestemd voor toeristisch gebruik. 

Ga naar de inhoud