Dit is volgens de lezers van Lonely Planet de mooiste Parador van Spanje

Dit is volgens de lezers van Lonely Planet de mooiste Parador van Spanje
Beeld: Paradores / web

Dit is volgens de lezers van Lonely Planet de mooiste Parador van Spanje

De Parador van Baiona, gelegen in de provincie Pontevedra in Galicië, is onlangs uitgeroepen tot de mooiste Parador van Spanje volgens een grootschalige enquête van de gerenommeerde reisgids Lonely Planet. Met meer dan 61% van de meer dan 45.000 stemmen in de finale overtrof deze iconische accommodatie zelfs de indrukwekkende Parador van Granada. Deze erkenning onderstreept niet alleen de schoonheid van het gebouw, maar ook zijn rijke geschiedenis en unieke locatie.

Paradores zijn luxe hotels die zich bevinden in historische gebouwen, zoals kastelen, kloosters of paleizen of op bijzonder plaatsen. Deze unieke accommodaties zijn verspreid over heel Spanje en bieden reizigers de mogelijkheid om te verblijven in prachtig gerestaureerde gebouwen met een rijke geschiedenis. Paradores staan bekend om hun uitstekende service, hoogwaardige voorzieningen en gastronomische restaurants waar gasten kunnen genieten van lokale gerechten en wijnen. Er zijn bijna 100 Paradores te vinden in Spanje en 1 Parador in Portugal.

De Parador van Baiona pronkt met een ongeëvenaarde locatie aan een van de mooiste baaien van de Rías Baixas. Vanuit de ruime, lichte kamers kunnen gasten genieten van een adembenemend uitzicht op de Atlantische Oceaan. De combinatie van historische architectuur en natuurlijke pracht creëert een unieke sfeer.

Het gebouw is strategisch gepositioneerd op een schiereiland, waardoor het aan drie zijden wordt omringd door de zee. Deze ligging biedt niet alleen een spectaculair uitzicht, maar zorgt ook voor een verfrissende zeebries die zelfs op de warmste zomerdagen voor aangename verkoeling zorgt.

De Parador beschikt over maar liefst 18 hectare aan weelderige, ommuurde tuinen. Deze groene oase nodigt bezoekers uit om te wandelen en te genieten van de natuur in een omgeving van rust en sereniteit. De tuinen zijn zorgvuldig aangelegd en onderhouden, met een verscheidenheid aan inheemse en exotische plantensoorten die het hele jaar door kleur en leven brengen.

De huidige parador bevindt zich in het historische kasteel van Monterreal, een fort uit de 15e eeuw dat in opdracht van de katholieke vorsten werd omgebouwd tot een versterkte stad in 1497. Later, in de 19e eeuw, kocht de markies van Pazo de la Merced de ruïnes van het kasteel en bouwde er een majestueus neogotisch paleis op. Dit paleis werd in 1950 erkend als Nationaal Monument.

Tussen 1963 en 1966 is dit gebouw getransformeerd tot de elegante herberg die we nu als luxe Parador kennen. Dit gebeurde na een zorgvuldige restauratie van de muren en de installatie van een authentieke Galicische wijnmakerij in de oude stallen.

Tegenwoordig kunnen bezoekers nog steeds profiteren van dit panoramische uitzicht, zij het nu voor meer vredige doeleinden. Vanaf de vestingmuren hebben gasten een spectaculair zicht op de Atlantische Oceaan, de nabijgelegen eilanden en de pittoreske kustlijn van Galicië.

Ga naar de inhoud