Het Spaanse woord of zin van de dag (63)

Het Spaanse woord of zin van de dag (63)
Beeld: 123rf

Het Spaanse woord of zin van de dag (63)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Veel lezers spreken, schrijven en begrijpen het Spaans waarschijnlijk al maar er zullen ongetwijfeld ook veel lezers zijn die de Spaanse taal nog niet zo goed of helemaal niet onder de knie hebben. Daarom behandelen we in samenwerking met Supergoed Spaans Leren elke dag een Spaans woord, gezegde of zin en geven daarbij de juiste uitspraak. Doe je ook mee!

Deze ‘palabras españolas’ ofwel Spaanse woorden zijn gebaseerd op het castellano (uitspraak: kastejano – castiliaans), het zogenaamde algemeen beschaafd Spaans. Het komt erg vaak voor dat een Spaans woord diverse betekenissen heeft of in andere hoedanigheid gebruikt kan worden. 

Jouw taalbegeleidster is Cintha van Marrewijk en zij leert iedereen snel en makkelijk Spaans via www.supergoedspaansleren.nl

Woensdag 29 juli

El miércoles 29 de julio 2020
uitspraak: el mjerkoles beentinoewebe de goelio dosmielbeente

El miércoles de las palabrotas. De woensdag van de scheldwoorden, maar ook uitdrukkingen. Gewoon zodat je weet wat de Spanjaarden zeggen. Vandaag 2 mooie uitdrukkingen waar ik volledig achter sta.

  • La vida es un regalo. Y por eso debemos celebrarla cada día.
  • Uitspraak: la vida es oen regalo, ie por eso debemos celebrarla (slissende c) kada dia. – Het leven is een gift. En daarom moeten we het elke dag vieren.
  • Amo a las personas que disfrutan de la vida, porque yo hago lo mismo.
  • Uitspraak: amo a las personas kè disfroetan de la bida, porkè jo ago lo mismo. – Ik houd van de personen die genieten van het leven, want ik doe hetzelfde.

Ik leer iedereen wat je nodig hebt in het Spaanse leven en op vakantie. Ik laat jou niet verdwalen in de Spaanse grammatica, het kan ook veel makkelijker namelijk.

En gratis is gratis, je zit nooit ergens aan vast. Ik zeg dit erbij, omdat er mensen zijn die daar slechte ervaringen mee hebben gehad. Maar ik geef heel veel gratis, ten eerste omdat ik weet hoe geweldig het is om Spaans te praten, je opent een nieuwe wereld voor jezelf en dat gun ik iedereen. En juist als Nederlandse snap ik precies wat er nou zo moeilijk is aan de Spaanse taal en kan ik het je goed uitleggen, en ik snap wat je nodig hebt, dus je gaat nooit verdwalen in de Spaanse grammatica.

Ik geef dus veel gratis, maar ik heb ook betaalde cursussen waarmee je snel en makkelijk Spaans leert, maar je bent NOOIT iets verplicht. Ik wil alleen maar blije cursisten en die heb ik ook, momenteel al meer dan 5.000 die actief de Beginners- of de Semi-Gevorderden cursus doen, want dat zijn de 2 online cursussen die je echt moet hebben als je graag binnenkort makkelijk Spaans wilt gaan praten. De 80+ podcasts is een mooi hulpmiddel daarnaast. En je krijgt ook altijd mijn hulp en levenslang toegang.

De uitspraak van het Spaanse woord

De letterlijke uitspraak volgens het castellano zet ik achter elk Spaans woord, maar soms klinkt het net iets anders. Houd daarbij in je achterhoofd dat het Spaans uit Madrid heel anders klinkt als die van Andalucia. Denk ook maar aan ons kleine kikkerlandje, een Hagenees spreekt de taal toch echt heel anders uit dan een Rotterdammer of een Amsterdammer.

Er zijn van die letters die wij in het Nederlands heel overdreven uitspreken, ik geef je dan een tussenvariant zodat het beter klinkt in het Spaans. Een Spanjaard denkt bijvoorbeeld dat ze de V uitspreken als een V, maar het klinkt toch echt een B. Soms spreken ze een tussenvariant uit van een V en een B, maar omdat wij dat niet kunnen en de uitspraak B beter in de buurt komt in het Spaans, geef ik je deze. Sommige Spanjaarden spreken de dubbel LL uit als DJ, maar een J zit toch echt beter in de buurt van het Castellano. 

Wel belangrijk is, als je een woord ziet met een leesteken ´ dan ligt daar de klemtoon, daar leg je dus de nadruk. Bijvoorbeeld bij het woord ADIÓS dan ligt de klemtoon op de Ó. En de Spanjaarden spreken in principe elke letter uit. 

Schrijvend de uitspraak doen is natuurlijk nooit makkelijk. Vandaar dat ik binnenkort weer in een Gratis LIVE Spaanse les alle woorden van Het Spaanse Woord ga doornemen en extra ga uitleggen. Wil je eens meedoen of de opname ontvangen schrijf je dan in via: https://app.enormail.eu/subscribe/e718b2f925b70b37317a5280354537dd

Un beso Cintha

Ga naar de inhoud