VOX-partij wil een motie van wantrouwen tegen de regering-Sánchez in Spanje

VOX-partij wil een motie van wantrouwen tegen de regering-Sánchez in Spanje
Beeld: Europa Press

VOX-partij wil een motie van wantrouwen tegen de regering-Sánchez in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Woensdag heeft de partijleider van VOX Santiago Abascal in het Spaanse parlement aangekondigd dat hij in september een motie van wantrouwen aanvraagt tegen de regering van Pedro Sánchez. De kans dat deze zal worden aangenomen is klein want er zullen waarschijnlijk niet genoeg parlementariërs zijn die het idee van VOX volgen.

Vox doet nu hetzelfde als wat Podemos ooit deed tegen de regering-Rajoy enkele jaren geleden. De (extreemrechtse: al mogen wij dat niet schrijven van sommige lezers) partij van Abascal weet dat er niet genoeg parlementariërs zullen zijn die de motie van wantrouwen (moción de censura) zullen steunen maar de VOX-partij wil de plaats van de PP-leider Pablo casado overnemen als oppositieleider.

VOX weet dat er veel Spanjaarden zijn die het niet eens zijn met het beleid van de PSOE-Podemos coalitieregering en probeert daar gebruik van te maken door een motie van wantrouwen aan te kondigen, ondanks dat de partij zelf ook weet dat het geen succes zal worden.

Voor een succesvolle motie van wantrouwen heeft VOX de steun nodig van de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) wat samen 151 zetels zou opleveren. Dat is echter niet genoeg en dus moeten kleinere partijen VOX steunen met de motie van wantrouwen. 

Zo zou Vox de steun van de Catalaanse ERC en de Baskische PNV (beide partijen zijn felle tegenstanders van VOX) moeten krijgen waarna VOX 170 zetels/stemmen zou hebben wat ook niet genoeg is. VOX zou daarnaast ook de steun van de Baskische Bildu, de Catalaanse Junts en diverse andere partijen zoals Más País, BNG en Teruel Existe moeten krijgen. 

De hele ‘moción de censura’ wordt dan ook gezien als een poging om de oppositieleider te worden en die rol van Pablo Casado en de PP over te nemen want praktisch iedereen weet dat het geen succes zal worden.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.