9 op de 10 banen die tijdens de pandemie in Spanje verloren gingen teruggewonnen

9 op de 10 banen die tijdens de pandemie in Spanje verloren gingen teruggewonnen
Beeld: Europa Press

9 op de 10 banen die tijdens de pandemie in Spanje verloren gingen teruggewonnen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse arbeidsmarkt is opnieuw aan zijn opmars begonnen. Tijdens het tweede kwartaal van dit jaar creëerde de nationale economie 464.900 banen. In vergelijking met het dieptepunt van de pandemie iets meer dan een jaar geleden, zijn ondertussen 1,06 miljoen banen teruggewonnen. Het gaat om de grootste groei in de arbeidsmarkt sinds 2005. In totaal zijn er nu nog 3,54 miljoen werklozen in Spanje. Dat zijn er 176.000 meer dan midden vorig jaar, maar ook daar ziet men een positieve evolutie.

De corona-crisis bracht ook de arbeidsmarkt in Spanje zware klappen toe. Men zag er de grootste daling sinds de cijfers bijgehouden worden, met een absoluut verlies van maar liefst 1 miljoen banen. Ook steeg de werkloosheid nog extra door de transformatie van tijdelijke werkloosheid in definitieve.

Begin dit jaar, met de aanvang van de derde golf, zag men in Spanje dezelfde dynamiek. Eerst gingen heel wat banen verloren, maar toen op 9 mei de noodtoestand werd afgeblazen, herstelde de arbeidsmarkt zich langzaamaan weer. Toch is het land nog niet op hetzelfde niveau als net voor de crisis. In het tweede semester van 2019 waren er in Spanje 19,8 miljoen banen, daarvoor zijn er nu nog steeds 133.000 tekort. En toch betekent dat ook dat reeds 9 van de 10 verloren banen al werden teruggewonnen.

Het tweede trimester van het jaar is in Spanje gewoonlijk altijd wel een goed trimester, vooral doordat dan het toeristische zomerseizoen begint. Maar ook die sector kreeg dit jaar zware klappen. Ondanks de vlotte start, hebben de grillige besmettingscijfers her en der weer voor extra maatregelen gezorgd, wat de anders zorgeloze sector toch heel wat kopzorgen biedt.

Het is volgens de regering opnieuw aan de vaccineringscampagne te danken dat Spanje voorzichtig uit het dal kruipt. Premier Pedro Sanchez benadrukte ook dat net dat de factor is die bijdraagt aan de positieve internationale voorspellingen voor Spanje. Hij roept opnieuw alle inwoners van Spanje op om zich te laten inenten, zodat de positieve trend zich verderzet.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.