Is de Mosquito de oplossing voor de Spaanse Botellones?

Is de Mosquito de oplossing voor de Spaanse Botellones?
Beeld: Twitter

Is de Mosquito de oplossing voor de Spaanse Botellones?

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Recent werd bekend dat men in Rotterdam meer Mosquito’s gaat ophangen om hangjongeren te weren. Wellicht kennen lezers dit systeem al en weten zij dat het niets te maken heeft met het Spaanse woord ‘mosquitos’ wat muggen betekent maar in Nederland worden deze geluidsapparaten al enkele jaren gebruikt. Maar zouden deze apparaten ook de oplossing kunnen zijn voor het Spaanse botellón-probleem?

Wat is een botellón? Een botellón is een gezelschapsfenomeen dat in Spanje in het begin van de jaren 90 is ontstaan. Een botellón (Spaans voor grote fles) bestaat uit een verzameling vrienden, vooral jongeren, die in een park of op een andere plaats in de buitenlucht samenkomen om alcoholische dranken te drinken. Dit kan zijn voor een verjaardag of een andere gelegenheid. Vaak wordt in dure steden eerst een botellón gehouden alvorens men uitgaat.

En wat is de Mosquito? (behalve dan een Spaanse mug). De Mosquito is een geluidsapparaat dat tonen uitzendt van een hoge frequentie die vrijwel alleen jongeren tot ongeveer 25 jaar kunnen horen. Over het algemeen worden deze tonen door de mensen die het kunnen horen als vervelend ervaren. Het apparaat wordt in veel Nederlandse plaatsen gebruikt als middel om hangjongeren van bepaalde plaatsen te verjagen. De naam Mosquito komt waarschijnlijk van de muggenwerende apparaten die hoge tonen uitzenden die alleen door muggen gehoord kunnen worden.

De Mosquito produceert een hoog geluid van ongeveer 17 KHz. Dit geluid is alleen hoorbaar voor personen tussen de 10 en 25 jaar. Het doel is het verjagen van overlastplegers binnen een bepaalt gebied. Het apparaat heeft een bereik van ongeveer 25 meter, afhankelijk van de omgeving waar die gemonteerd is. De Mosquito kan worden geactiveerd door een tijdsklok, bewegingsmelder of een afstandsbediening.

De Mosquito is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en werd in Nederland voor het eerst in 2006 geïnstalleerd. Iedereen is in Nederland vrij er één te kopen en op te hangen. Medio 2009 waren er meer dan 500 Mosquito-systemen geplaatst in meer dan 125 gemeenten. De Mosquito is echter ook controversieel omdat het o.a. oorpijn en hoofdpijn klachten geeft. Daarom is de Mosquito onderwerp van gesprek in de Nederlandse politiek terwijl de Raad van Europa aanbeveelt het gebruik van dit systeem niet toe te staan.

Maar zou de Mosquito een oplossing kunnen zijn tegen het botellón-probleem in Spanje? Deze straatfeestjes zijn immers niet alleen erg vervelend voor buurtbewoners en daarnaast zeer schadelijk voor het milieu vanwege de enorme bergen zwerfafval wat de jongeren achterlaten, het zijn ook broeihaarden voor corona-besmettingen. Op dit moment worden de Mosquito’s in Spanje niet toegepast en is er ook geen discussie over. Maar als men in Nederland gebruik maakt van deze apparaten om hangjongeren weg te jagen, waarom dan niet in Spanje?

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.