Spanje koopt 6.000 nieuwe dienstwapens voor de Guardia Civil

Spanje koopt 6.000 nieuwe dienstwapens voor de Guardia Civil
Beeld: Emtan

Spanje koopt 6.000 nieuwe dienstwapens voor de Guardia Civil

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De agenten van de Guardia Civil zullen binnenkort een nieuw dienstwapen krijgen met de naam Ramon. Het gaat om een pistool dat geproduceerd wordt door het Israëlische bedrijf Emtan en die per stuk 269 euro kost, het goedkoopste aanbod dat het Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft ontvangen en wat minder duur is dan de Glock 19 die een prijs heeft van bijna 306 euro.

Het gaat om een 9mm pistool genaamd Ramon waar de agenten van de ‘Benemérita’, zoals de Guardia Civil ook wel genoemd wordt in Spanje, binnenkort mee gaan patrouilleren. Er was een budget van 2,99 miljoen euro maar omdat de eenheidsprijs van Ramon goedkoper uitviel wordt er in totaal 1,95 miljoen euro betaald voor 6.000 pistolen. Ook de Oostenrijkse pistolenmaker Glock was in de race voor de nieuwe wapenleverancier voor de Guardia Civil maar zij verkochten hun Glock 19 pistolen voor 305,87 euro per stuk.

Het Israëlische Ramon-pistool heeft een ontwerp dat bijna identiek is aan dat van de mythische Oostenrijkse Glock 19  van de derde en vierde generatie die door tal van agenten van de Spaanse Policía Nacional worden gebruikt. Naast de afmetingen van 18,3 centimeter lang, 12,9 cm hoog en 3,2 op het breedste punt en de vorm van het wapen (de greep) en met een ergonomische vorm voor de vingers, de lay-out knop en de schuifknop is het Israëlische pistool praktisch identiek aan het Oostenrijkse pistool.

Blijkbaar was niet alleen de lagere eenheidsprijs doorslaggevend maar ook de precisie waar de Ramon veel beter scoorde dan de concurrentie pistolen. Ook op het gebied van de ergonomie, bediening en comfort blijkt de Ramon beter te scoren dan bv. de Glock 19. Het Ramon-pistool is gemaakt van polymeer en staal en weegt 630 gram wat 30 gram meer is dan de Glock 19. Er kunnen 15 tot 17 kogels in het magazijn.

Her Ramon-pistool is een veelzijdig wapen vervaardigd in vier kleuren (woestijn, zwart, olijfgroen en marinegrijs) dat optioneel kan worden uitgerust met een compensator en een geluiddemper. Het wapen kan ook worden uitgerust met twee soorten triggers: een standaard trigger en een quick-action die wordt geactiveerd door een lagere druk uit te oefenen. Daarnaast biedt het Israëlische bedrijf ook een Ramon-configuratie voor special forces met een optisch vizier en verbeterde grip.

Ga naar de inhoud