96 zieke gasten in een toeristisch appartementencomplex in Almería

96 zieke gasten in een toeristisch appartementencomplex in Almería
Beeld: Best Hotels

96 zieke gasten in een toeristisch appartementencomplex in Almería

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALMERÍA – In de kustplaats Mojácar zijn in een appartementencomplex waar toeristen verblijven 96 gasten ziek geworden. De kans is groot dat het om het norovirus gaat waardoor de aanwezige toeristen een maagdarminfectie kregen. De gezondheidsdiensten van de regionale overheid in Andalusië zijn een onderzoek gestart om de oorzaak te lokaliseren.

De gasten die ziek zijn geworden verblijven allemaal in het appartementencomplex Best Pueblo Indalo de Mojácar en hebben allemaal last van gastro-intestinale aandoeningen zoals overgeven, diarree en algemene malaise. De 96 gasten hebben last van een maagdarminfectie wat waarschijnlijk te maken heeft met een voedselvergiftiging. Het gaat om een agressieve versie die explosief snel is verspreid maar waarvan de symptomen normaal binnen 24 tot 48 uur voorbij zijn.

Men schrijft in de regionale krant dat het waarschijnlijk om het norovirus gaat dat deze ziekte kan veroorzaken. De verspreiding is heel makkelijk door direct contact met bijvoorbeeld deurknoppen of trapleuningen. Direct na de uitbraak zijn de regionale gezondheidsdiensten naar het complex gekomen om samen met een epidemioloog en ook een dierenarts monsters te nemen en ruimten te onderzoeken.

De directie van het appartementencomplex is meteen daarna begonnen met het desinfecteren van het gehele complex in afwachting van de evolutie van de uitbraak en uitslag van het onderzoek om te achterhalen waar de besmetting vandaan komt.

Het norovirus is een groep van virussen die belangrijke verwekkers van diarree zijn. Er wordt geschat dat wereldwijd 50% van alle acute episoden van gastro-enteritis door deze virussen worden veroorzaakt. Het norovirus is een zogenaamd “positive sense” RNA-virus.

Ga naar de inhoud