De bekritiseerde campagne ‘de zomer is ook van ons’ als body positivity in Spanje

De bekritiseerde campagne ‘de zomer is ook van ons’ als body positivity in Spanje
Beeld: @IgualdadGob / twitter

De bekritiseerde campagne ‘de zomer is ook van ons’ als body positivity in Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het Spaanse Ministerie van Gelijkheid is een campagne gestart met de naam ‘el verano también es nuestro’. Het is een zogenaamde ‘body positivity’ campagne om het zelfbeeld van mensen met een overgewicht of een lichamelijke afwijking te versterken. De campagne heeft internationaal al veel aandacht gekregen terwijl men er in Spanje amper mee bekend is. De campagne is echter ook niet geheel probleemloos. 

De term ‘body positivity’ verwijst naar een maatschappelijke beweging die ernaar streeft om het zelfbeeld van mensen met overgewicht te versterken en tegelijkertijd de wijze waarop de maatschappij het menselijk lichaam beoordeelt ter sprake te brengen. De beweging pleit voor acceptatie van het menselijk lichaam in al zijn verschijningsvormen, stelt bestaande schoonheidsidealen ter discussie en is daarmee een emanciperende beweging.

Het Spaanse Ministerio de Igualdad is samen met Instituto de las Mujeres de campagne ‘el verano también es nuestro’ ofwel de zomer is ook van ons gestart om een zomer zonder stereotypes en esthetisch geweld te krijgen. Op een poster zijn vijf vrouwen te zien met overgewicht terwijl bij een van de vrouwen een borst is geamputeerd.

Deze poster heeft in Spanje niet veel aandacht gekregen maar met name de Britse en Amerikaans en daarna ook de Nederlandse pers is er op gesprongen waarna ook de Spaanse pers erover schreef. Men schrijft over het algemeen over lof en originaliteit en men is het eens met de campagne.

Maar in Spanje is deze campagne niet geheel probleemloos. De maker van de poster heeft namelijk de foto’s van de vrouwen zonder toestemming gebruikt. Een van de vrouwen klaagde dat ze op de poster te zien is zonder dat ze daar iets vanaf weet en zonder dat dit aan haar gevraagd werd. Ze is het eens met de campagne maar had het prettig gevonden als ze er vanaf had geweten. 

De maker van de poster twijfelde dan ook niet en bood op Twitter meteen zijn excuses aan. Hij dacht dat de foto’s rechtenvrij waren. Hij deelt de opbrengst van deze campagne dan ook met alle vrouwen die op de poster staan. Ook over die kosten is wat te doen want er zijn verhalen (fake news) dat deze poster 84.000 euro heeft gekost maar wat in de werkelijkheid slechts 4.490 euro was.

Ga naar de inhoud