Catalaanse politie onderzoekt 14 gevallen van ‘needle spiking’ in het uitgaansleven

Catalaanse politie onderzoekt 14 gevallen van ‘needle spiking’ in het uitgaansleven
Beeld: Canva

Catalaanse politie onderzoekt 14 gevallen van ‘needle spiking’ in het uitgaansleven

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Catalaanse politie is met een onderzoek bezig naar 14 mogelijke gevallen van het zogenaamde ‘needle spiking’. Hierbij krijgen vrouwen geen drugs in hun drankje maar krijgen ze een naald in hun arm of been tijdens het uitgaan. Dit fenomeen komt nog niet veel voor in Spanje maar is vaak voorgekomen in het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk.

De Mossos d’Esquadra onderzoekt 14 mogelijke gevallen van het zogenaamde ‘needle spiking’ of ‘pinchazos’ in het Spaans. Dat gebeurde in het nachtleven in LLoret de Mar met acht aangiftes en Barcelona met drie aangiftes bij de politie. Tijdens de San Fermín feesten in Navarra werden ook eerder al acht meldingen gedaan.

In geen van de gevallen is sprake van seksueel geweld, verkrachting of diefstal na afloop. De vrouwen in kwestie zeggen dat ze zich vreemd voelden nadat ze door iets geprikt werden. Uit onderzoek is echter gebleken dat bij geen van de geprikte vrouwen resten van een chemische substantie of drugs zijn gevonden. 

Hoewel er in Spanje geen aanranding of verkrachting na een prikincident is bevestigd, geeft het Instituto Nacional de Toxicología aan dat een op de drie verkrachtingen wordt uitgevoerd onder chemische onderwerping en dat in de afgelopen vijf jaar 33% van de slachtoffers van mishandeling of verkrachting positief testte op drugs, alcohol, anxiolytica of kalmerende middelen. 

Volgens experts zijn de gebruikte middelen niet onbekend en Dr. Luisa García, van het ziekenhuis Clínic de Barcelona legt uit dat “er geen date rape drug bestaat”. Meestal wordt elke stof die het centrale zenuwstelsel onderdrukt, het bewustzijnsniveau verandert en het slachtoffer zonder wil en zonder het vermogen om te reageren achterlaat gebruikt. Het zijn veelal middelen “die snel werken, van korte duur zijn, in lage doses toegediend kunnen worden, gemakkelijk te verkrijgen en toe te dienen zijn en die de gewenste effecten produceren: geheugenverlies, sedatie, hallucinaties en ontremming.”

Ga naar de inhoud