Search
menu
Search

Een ‘menselijke ketting’ redt acht zwemmers bij strand in Cádiz

Een ‘menselijke ketting’ redt acht zwemmers bij strand in Cádiz
Beeld: via canva.com

Een ‘menselijke ketting’ redt acht zwemmers bij strand in Cádiz

Dit artikel is 7 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Afgelopen woensdag was er paniek op het strand van El Palmar in Cádiz. Een groep mensen stond op het punt te verdrinken door de sterke stromingen. Dit gebeurde rond het middaguur op een strand dat bekendstaat als Playa Lobo, oftewel ‘wolvenstrand’. 

Een vrouw die aan het zwemmen was riep opeens om hulp omdat ze niet meer uit het water kon komen. Beetje bij beetje begonnen mensen in actie te komen om haar te redden. Ze gingen het water in, maar kwamen zelf ook vast te zitten door de sterke stroming. Uiteindelijk waren er acht personen in gevaar. 

Surfleraar Unai Vegas Quirós was op dat moment op het strand aanwezig. Hij zag een groot aantal personen in de branding. Toen hij dichter bij kwam, zag hij dat deze personen een menselijke ketting hadden gevormd om zo de verdrinkende personen uit het water te kunnen redden. Hij vertelt dat de situatie totaal niet onder controle was. Zonder na te denken sprongen hij en collega Mario Sebastián Amorós in het water met hun surfplanken. Als zij er niet op tijd waren geweest, was de situatie waarschijnlijk veel erger afgelopen. 

Beide surfers kwamen bij de groep personen en konden de mensen een beetje tot rust brengen door hen te helpen met de surfplanken. Zo konden ze bij de menselijke ketting komen die ondertussen al uit tientallen strandgangers bestond. Drie strandwachten hielpen ook bij het reddingswerk, hoewel één van hen ook in de stroming terechtkwam en zelf uit de zee geholpen moest worden. 

Wat een tragedie had kunnen worden, bleef gelukkig slechts bij schrik. Dit alles is dankzij de hulp van alle strandgangers en hun samenwerking. Uiteindelijk hielpen meer dan dertig personen om de zwemmers uit het water te redden. Unai is vooral blij dat de menselijke ketting niet gebroken is. In dat geval had het probleem nog veel groter kunnen worden.

Ga naar de inhoud