Waar word je het beste ‘oud’ in Spanje?

Waar word je het beste ‘oud’ in Spanje?
Beeld: via canva.com

Waar word je het beste ‘oud’ in Spanje?

Dit artikel is 12 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Er is een groot verschil tussen een lang leven en een goed leven leiden, en tussen wonen in verschillende landen. Zelfs in Spanje dat beschouwd wordt als een van de beste landen om senior te zijn, heeft elke autonome regio zijn eigen voordelen. Dit wordt bevestigd door de meest recente ‘Ranking de Territorios por la Economía Sénior 2022’.

Het rapport concludeert dat Baskenland, Castilië en León en Navarra de regio’s zijn met de meeste bronnen, diensten en mate van betrokkenheid voor mensen ouder dan 55 jaar. Dit betekent dat deze autonome regio’s het best uitgerust zijn om een groep te ontvangen die nu al 33% van de Spaanse bevolking (16 miljoen mensen) vertegenwoordigt, een groep die een cruciale rol zal spelen in de demografische verschuivingen van de komende jaren.

Voor het tweede jaar op rij beoordeelt de studie de ‘vriendelijkheid’ van de verschillende autonome regio’s in Spanje voor mensen ouder dan 55 jaar, in termen van werkgelegenheid, toegang tot openbare diensten, pensioenen en woonzorgcentra. Daarnaast worden verschillen in andere indicatoren, zoals levensverwachting, gemiddelde pensioenleeftijd en het aantal burgemeesters en kiezers ouder dan 55 jaar, ook aan het licht gebracht. Als nieuwe toevoeging omvat het rapport ook een analyse van senioren in de tien grootste steden van Spanje: Barcelona, Bilbao, Las Palmas de Gran Canaria, Madrid, Malaga, Murcia, Palma de Mallorca, Sevilla, Valencia en Zaragoza.

Volgens de resultaten hebben Asturië, Castilië en León en Galicië wederom de eerste drie plaatsen behaald als de regio’s met het hoogste percentage mensen ouder dan 55 jaar. Hoewel deze posities constant blijven, toont de studie een groeiende trend in de bevolkingsvergrijzing, met een stijging van 33% naar bijna 34%.

In aanvulling op deze situatie neemt de levensverwachting toe, zowel nationaal gemiddeld (van 82,14 naar 82,70) als in de meeste regio’s, ondanks enkele uitzonderingen zoals de Balearen, de Canarische Eilanden of de Valencia regio. De Madrid regio (84,63), Navarra (84,28) en Castilla y León (83,93) zijn de regio’s met de hoogste levensverwachting.

Wat betreft de gezonde levensverwachting (de geschatte hoeveelheid jaren dat een persoon leeft zonder functionele beperkingen of handicaps vanaf de geboorte), voeren de Balearen (80,3), Baskenland (80,28) en Extremadura (80,21) de lijst aan. Als we kijken naar de verwachte levensduur van een persoon vanaf de leeftijd van 65, zien we dat Madrid het hoogste scoort met 22,25 jaar, gevolgd door Navarra (22) en Castilla y León (21,87).

Nationaal gezien is de arbeidsparticipatie onder mensen ouder dan 55 jaar toegenomen met meer dan anderhalf procent in vergelijking met de vorige meting (van 27,55% naar 29,31%). In dit opzicht hebben de Balearen nu het grootste vermogen om werkgelegenheidskansen voor ouderen te bieden. Madrid volgt als tweede en Murcia handhaaft de derde plaats.

Het Baskenland blijft de regio met het hoogste gemiddelde pensioen, namelijk 1.537 euro, gevolgd door Asturië met 1.502 euro en Madrid met 1.457 euro aan het einde van 2022. Nationaal gezien is het Spaanse gemiddelde pensioen gestegen van 1.196 euro naar 1.254 euro in deze tweede editie. De Balearen (63,4), Navarra (63) en La Rioja (63) kennen daarentegen de hoogste gemiddelde pensioenleeftijd.

La Rioja blijft het gebied met de meeste verzorgingshuizen per 10.000 inwoners, met een aantal van 4,38. Dit wordt gevolgd door Navarra (2,39) en de Balearen (1,88). De regio’s met de meeste dagcentra per 10.000 65-plussers zijn Extremadura (12,89), Catalonië (6,33) en Navarra (5,31). Als we kijken naar de gebieden met de meeste woonzorgcentra per 10.000 65-plussers, dan blijven Extremadura, Castilla y León en Aragón hetzelfde. Daarnaast zijn de regio’s met de meeste ouderenwoningen per 10.000 65-plussers Castilla-La Mancha, het Baskenland en Galicië.

Ga naar de inhoud