Enquête over de zomer/wintertijd: 80 procent van de Europeanen wil er van af

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Tussen 4 juli en 16 augustus heeft de Europese Unie een online enquête gehouden waarbij Europeanen konden aangeven of ze voorstanders of tegenstanders zijn van de zomertijdregeling. Volgens een Duitse krant heeft 80% van de deelnemers aangegeven dat ze af willen van het onnozele en achterhaalde systeem van zomer- en wintertijd binnen de EU. De officiële resultaten zijn door de EU nog niet bekend gemaakt.

Naar aanleiding van verzoeken van burgers, het Europees Parlement en sommige EU-lidstaten, heeft de Europese Commissie in juli dit jaar besloten een onderzoek in te stellen naar de werking van de huidige zomertijdregeling in de EU en te beoordelen of deze al dan niet moet worden gewijzigd.

De Europese Commissie was benieuwd naar de mening van Europese burgers, belanghebbenden en lidstaten over de huidige regeling en eventuele wijzigingen. Daarom heeft de Europese Commissie (EC) tussen 4 juli en 16 augustus een online-vragenlijst beschikbaar gesteld in alle officiële talen van de EU behalve het Iers. Deze online enquête is nu niet meer beschikbaar.

Volgens de Duitse krant Westfalenpost hebben er 4,6 miljoen Europeanen meegedaan met de enquête over de zomertijdregeling waarvan er alleen uit Duitsland al 3 miljoen deelnemers zijn. De krant zegt ook dat 80% van alle deelnemers voor afschaffing is van de zomer- en wintertijd binnen de EU.

Het gaat vooralsnog om de informatie die de Duitse krant geeft en niet om de officiële resultaten van de Europese Unie wat betreft deze online enquête. Die resultaten moeten nog worden bekend gemaakt.

Zomertijdregeling

Volgens de huidige zomertijdregeling in de EU moet de klok twee keer per jaar worden verzet om rekening te houden met de tijdstippen waarop de zon opkomt en ondergaat, en zo beter te profiteren van het beschikbare daglicht. Dat gebeurd elke laatste zondag van maart wanneer de zomertijd (een uur vooruit) ingaat en elke laatste zondag in oktober wanneer de wintertijd (een uur achteruit) ingaat.

Europese Unie

De meeste EU-landen doen dat al lang, sommige sinds de eerste of tweede wereldoorlog, andere sinds de oliecrisis in de jaren 70. Oorspronkelijk werd de zomertijd vooral ingevoerd om energie te sparen. Maar er waren ook andere redenen zoals verkeersveiligheid, vrijetijdsbesteding (je kunt meer doen als het ‘s-avonds langer licht is) of gewoon om aan te sluiten bij de buurlanden of belangrijke handelspartners.

De eerste afspraken over de zomertijd op EU-niveau dateren van de jaren 80 en liggen momenteel vast in Richtlijn 2000/84/EG. In die richtlijn staat dat de EU-landen moeten overschakelen op de zomertijd op de laatste zondag van maart, en weer terug moeten gaan naar de wintertijd op de laatste zondag van oktober.

Met die wetgeving wilde de EU de bestaande nationale zomertijdregelingen, die nogal uiteenliepen, harmoniseren zodat alle landen in de interne markt voortaan op hetzelfde moment de klok zouden verzetten.

Daarnaast, maar los van de EU-afspraken, zijn de EU-landen verdeeld in drie verschillende tijdzones met elk een eigen standaardtijd. De standaardtijd als zodanig is niet afhankelijk van de EU-regels over de zomertijd, en dus ook niet van een eventuele wijziging van die EU-regels.

Natuurlijk varieert de hoeveelheid daglicht naargelang van de ligging van elk land. In de noordelijke EU-landen zijn de verschillen tussen de seizoenen vrij groot, met donkere winters en weinig zonlicht enerzijds en lichte zomers met korte nachten anderzijds. In de zuidelijkste lidstaten van de EU zijn de verschillen tussen zomer en winter, als het gaat om de hoeveelheid daglicht, dan weer erg klein.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

14
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Reukema M.J.

Bij ons in Nederland staat de zon het hoogst om half twee s`middags in de Zomertijd. We hebben een tijdsindeling van 24 uren .Waarom geen indeling maken voor de midden europese tijd zodat de zon het hoogste staat om 12 uren? De wintertijd is bij ons de meest logische tijd in Nederland.

Fred van Daalen Wetters

Eind 2017 hadden we in de Europese gemeenschap 511 miljoen inwoners in verschillende tijdzones en breedtegraden. Met een diversietijd aan Sociale en culturele gewoonten en meteorologische omstandigheden. En nu lees ik dat 4,6 miljoen burgers hebben meegedaan of in ieder geval hebben gereageerd. En dat naar schatting 80% voorstander is van het terugdraaien! Het heeft veel weg van ons zwarte “Pietenspel” of Brexit. Dit is toch wel een heel klein percentage dat zijn stem heeft laten horen. Dit los van mijn mening over dit onderwerp!

Manolo

En nou maar hopen, als dit doorgaat dat afschaffen, dat Spanje van de gelegenheid gebruik maakt om de Engelse (qua ligging meer juiste) tijd te kiezen. In Nederland zouden we ook eigenlijk de Engelse tijd moeten hebben maar dat is natuurlijk niet erg praktisch.

Agnes

Na een jaar in Argentinië weer terug in Europa. Het vervelenste nu we weer terug zijn is dat we de zomer en winter tijd weer hebben. Afschaffen na een jaar weet je niet beter en merk je geen verschil.

Wizza

Een wijs opperhoofd in Arizona zei: Het is typisch iets voor de blanke man om 10 cm boven van een deken af te knippen en onderaan vast te naaien en dan te denken dat je een langere deken hebt. (Ze hebben daar ook geen verschil in tijd)

Jopke

Daar moet je niet echt wijs voor zijn he

Rob

Als dit afgeschaft wordt dan maar permanent zomertijd. Wat heb ik eraan als het om 0300 al licht is in juni?? Nee, dan lekker ‘s avonds langer licht.

Piet Paëlla

Voor mij liever zomer en winter tijd, ik zie liever daglicht dan “the dark of the night”. Ze ziet dan gewoon minder dingen gebeuren….dus liever ‘s nachts lekker snurken !

Mika

Heel opvallend dat de meeste reacties uit Duitsland komen. In NL is er geen info gegeven dat je een enquette kon invullen. Ik heb het dankzij deze nieuwsbrief wel gedaan. En sorry heren, maar ik ga niet s’morgens om 4 uur mijn bed uit om wat te doen, in de avonduren geniet ik des te meer. Ook geeft het een groter gevoel van veiligheid in de avonduren. Dus dat afschaffen 2x per jaar prima, maar dan vd zomertijd de vaste tijd maken.

Hermans

De overgang naar zomertijd is gemakkelijk voor mensen die niet vroeg moeten beginnen werken. Als het op mijn werk slecht uitvalt moet ik op zaterdag tot 24h00 werken en op zondag dan om 06h00 beginnen, anders 07h00. Ze zijn nu al niet klaarwakker als ze tot s’avonds laat een terrasje gedaan hebben en dan nog dikwijls onder invloed.

Harm

De smoes als het s´avonds een uur langer licht is kun wat meer doen . Kun je ook om draaien . Als s´morgens een uur eerder licht is kun s´morgens meer doen.

Jopke

Harm: voor mij persoonlijk is het eender maar er zijn er velen voor te vinden die liever ‘s avonds langer licht hebben om te kunnen genieten van bvb een terrasje. Dat doe je niet ‘’s morgens.

Juan74

Jopke vriend, wie zegt dat je niet in de ochtend op een terrasje moet zitten?
Wel lekker rustig, geen zatlappen naast je en zo man hahahaha-
Al nemen de Spanjaarden rustig een biertje of een borreltje in de ochtend bij het ontbijt heh.
Dus we moeten zodra je terug in Spanje dat toch maar eens doen man

Jopke

Hoi Juan74. Terug van (even) weg geweest? Ik ben nogal een vroege vogel maar ‘s morgens zie ik er maar weinig een terrasje doen, tenminste, waar ik voorbij kom in de regio. En in de wintermaanden al helemaal niet wegens te donker en te koud voor de Spanjaarden (zelfs voor de Catalanen haha). Ik heb begrepen dat jij een pak zuidelijker zit dan ik en ja daar zal het in de wintermaanden wel een paar graden warmer zijn dan in de Catalaanse regio.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.