Man in Valencia gearresteerd omdat hij weigerde uit de zee te gaan ondanks rode vlag (video)

Man in Valencia gearresteerd omdat hij weigerde uit de zee te gaan ondanks rode vlag (video)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Het is verboden om de zee in te gaan als de strandwachten de rode vlag hijsen. Dat doen de “socorristas” uiteraard niet voor niets maar sommige strandgangers menen dat het allemaal onzin is. Dat bleek wel weer in Valencia waar een Madrileen weigerde uit de zee te gaan waarop de Policia Local en de Guardia Civil politie erbij moest komen en hem arresteerde.

Het is niet een op zich losstaand feit, aldus de cheffin van de strandwachten op de stranden van Daimus, Bellreguard, Miramar en Guardamar in de provincie Valencia. Het gebeurd wel vaker dat een of meerdere personen weigeren het water uit te gaan wanneer de rode vlag wordt gehesen. Meestal krijgen de strandwachten het dan toch voor elkaar maar in dit geval weigerde de jongeman uit Madrid op het strand van Daimus mee te werken.

Bevoegd

De strandwachten zijn bevoegd om de rode vlag voor gevaar te hijsen en het zwemmen te verbieden maar ze zijn niet bevoegd om iemand uit het water te halen als deze niet wil. Dat moet de politie doen en dus werd in dit geval de Policia Local erbij gehaald. De man weigerde ook toen nog de zee te verlaten waarop werd besloten de Guardia Civil te bellen waarvan een agent de zee in ging om de man persoonlijk op te halen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Uitleg gekleurde vlaggen stranden Spanje [/su_note]

In de boeien

Eenmaal op het strand werd de man door drie Guardia Civil agenten in de boeien geslagen en onder applaus van de aanwezige strandgangers afgevoerd. Deze man riskeert nu een boete van 1.500 euro voor het in gevaar brengen van levens van hemzelf, de agenten en van de strandwachten die weliswaar niet bevoegd zijn om de man uit het water te halen maar wel hun eigen leven moeten riskeren als er iets fout gaat in zee.

Rode vlag

De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee, als er veel onderstroming is, na een storm, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen etc. Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen.

In veel gemeenten in Spanje kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.