Man in Valencia gearresteerd omdat hij weigerde uit de zee te gaan ondanks rode vlag (video)

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

VALENCIA – Het is verboden om de zee in te gaan als de strandwachten de rode vlag hijsen. Dat doen de “socorristas” uiteraard niet voor niets maar sommige strandgangers menen dat het allemaal onzin is. Dat bleek wel weer in Valencia waar een Madrileen weigerde uit de zee te gaan waarop de Policia Local en de Guardia Civil politie erbij moest komen en hem arresteerde.

Het is niet een op zich losstaand feit, aldus de cheffin van de strandwachten op de stranden van Daimus, Bellreguard, Miramar en Guardamar in de provincie Valencia. Het gebeurd wel vaker dat een of meerdere personen weigeren het water uit te gaan wanneer de rode vlag wordt gehesen. Meestal krijgen de strandwachten het dan toch voor elkaar maar in dit geval weigerde de jongeman uit Madrid op het strand van Daimus mee te werken.

Bevoegd

De strandwachten zijn bevoegd om de rode vlag voor gevaar te hijsen en het zwemmen te verbieden maar ze zijn niet bevoegd om iemand uit het water te halen als deze niet wil. Dat moet de politie doen en dus werd in dit geval de Policia Local erbij gehaald. De man weigerde ook toen nog de zee te verlaten waarop werd besloten de Guardia Civil te bellen waarvan een agent de zee in ging om de man persoonlijk op te halen.

[su_note note_color=”#FFE0B2″]Leestip: Uitleg gekleurde vlaggen stranden Spanje[/su_note]

In de boeien

Eenmaal op het strand werd de man door drie Guardia Civil agenten in de boeien geslagen en onder applaus van de aanwezige strandgangers afgevoerd. Deze man riskeert nu een boete van 1.500 euro voor het in gevaar brengen van levens van hemzelf, de agenten en van de strandwachten die weliswaar niet bevoegd zijn om de man uit het water te halen maar wel hun eigen leven moeten riskeren als er iets fout gaat in zee.

Rode vlag

De rode vlag wordt opgehangen als er veel golven zijn en een wilde zee, als er veel onderstroming is, na een storm, verontreiniging of de aanwezigheid van gevaarlijke dieren zoals haaien, kwallen etc. Als de rode vlag (bandera roja) wordt opgehangen is het verboden de zee in te gaan. Zwemmen in zee kan gevaarlijk zijn en kan levens in gevaar brengen.

In veel gemeenten in Spanje kunnen mensen die met een rode vlag toch de zee in gaan bekeurd worden voor onverantwoordelijk gedrag. Boetes kunnen daarbij oplopen tot 1.000 euro of meer, afhankelijk van de gemeentelijke verordening.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

4
Reageer op dit artikel

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Lieve

Ik woon hier aan de zee en vanaf mijn appartement zie ik ook altijd als de rode vlag er is hoeveel mensen er in het water blijven! Ik denk dat ze hier een heel leger politieagenten zouden nodig hebben om die mensen uit het water te halen! Onvoorstelbaar hoeveel zwemmers het verbod negeren!

luc.van.ginneken@gmail.com

Een boete die overeenstemt met de gespendeerde manuren van politie en redders, plus de kosten van nieuwe kledij voor de agent. Dat zou het verdiende loon zijn van deze zee-hooligan.

Piet Paëlla

Tja, hoe vraag je de aandacht als je teveel geld en te weinig hersens hebt ?…..

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.