Meer dan het dubbele aan regenval dit jaar in de provincie Alicante

Meer dan het dubbele aan regenval dit jaar in de provincie Alicante
Beeld: Archiefffoto

Meer dan het dubbele aan regenval dit jaar in de provincie Alicante

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Na de recente buien in de provincie Alicante kan men de balans opmaken en blijkt dat er tot nu toe meer dan het dubbele aan neerslag is geweest dit jaar dan het jaarlijkse gemiddelde. De klimaat experts waarschuwen de autoriteiten dat ze meer moeten doen om problemen met de regen te voorkomen zoals betere afwatering en opvang van het regenwater en vooral een betere schoonmaak van de afwateringssystemen zoals de rivierbeddingen die het grootste deel van het jaar leeg staan maar zeer belangrijk zijn.

De provincie Alicante heeft dit jaar drie keer flink te maken gehad met regenval. De eerste keer was tijdens de drukke Semana Santa (die daardoor grotendeels in het water viel) en twee grote regenvallen in augustus. Al die neerslag heeft ervoor gezorgd dat er tot nu toe dit jaar al meer dan het dubbele aan regen is gevallen dan het gemiddelde per jaar. 

Rondom de provinciale hoofdstad Alicante is de regenval met 200% toegenomen  terwijl dat rond de 150% is in het zuiden en noorden van de provincie. In de Marina Alta regio, waar het normaal gesproken altijd meer regent, heeft men in augustus de meeste regen van de afgelopen 160 jaar gemeten.

De klimaat experts waarschuwen ervoor dat de DANA of gota fría (wat gepaard gaat met korte maar hevige buien, onweer en dalende temperaturen) veel vaker zal gaan voorkomen in de toekomst. Men waarschuwt de autoriteiten ook dat ze beter hun best moeten doen om het regenwater te verwerken door o.a. de rivierbeddingen schoon en afvalvrij te houden. 

Men dient ook de infrastructuur aan te passen om straten, pleinen, woningen en stranden te beveiligen. Er dient ook een betere opvang te komen voor het regenwater waarvan nu veel verloren gaat. Want ondanks dat er veel regen is gevallen in de maand augustus, zijn de stuwmeren in de provincie Alicante voor 29,52% gevuld wat 5,71% meer is dan een week eerder, aldus de cijfers (op 26/08) van deze website.

De provincie Alicante heeft vijf stuwmeren, te weten: Amadorio 31,25% (capaciteit 16 / gevuld 5 hm3); Beniarres 48,15% (27 / 13); Crevillente 76,92% (13 / 10); Guadalest 58,85% (13 / 7); La Pedrera 23,58% (246 / 58).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.