Aardbeving van 4,9 nabij Melilla ook gevoeld in Andalusië

Aardbeving van 4,9 nabij Melilla ook gevoeld in Andalusië
Beeld: 123rf

Aardbeving van 4,9 nabij Melilla ook gevoeld in Andalusië

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

SEVILLA – Zaterdagmiddag hebben inwoners in en bezoekers van Andalusië de aardbeving van 4,9 op de schaal van Richter die rond 13.20 uur werd geregistreerd in de Mar de Alboran bij de Spaanse exclave kunnen voelen. De zware onderzeese beving kon naast Melilla ook gevoeld worden aan de Costa de Almería, Costa Tropical en Costa del Sol inclusief het binnenland van de provincies Málaga, Granada en Jaén.

Volgens gegevens van het Nationale Geografische Instituut (IGN) werd de aardbeving zaterdagmiddag geregistreerd om 13:20 uur en werd deze waargenomen in de autonome stad Melilla met een intensiteit III-IV waardoor veel mensen bang de straat op gingen.

Ook in tal van steden aan de kust van Granada, Málaga en Almería is de aardbeving waargenomen, met een lagere intensiteit van niveau II-III, volgens de informatie van de IGN. 

In eerste instantie werd melding gedaan van een aardbeving of onderzeese beving met een kracht van 4,5 op de schaal van Richter maar na een herberekening werd dat later aangepast naar 4,9 op de schaal van Richter. Deze beving duurde enkele seconden en werd gevolgd door meerdere naschokken tussen de 3 en 3,5 op de schaal van Richter. Er zijn geen meldingen binnengekomen van schade en/of gewonden.

Richter uitleg

Aardbevingen met een kracht tussen de 1 en 1,9 op de schaal van Richter worden niet gevoeld door de mens maar worden wel geregistreerd. Aardbevingen tussen de 2 en 2,9 op de schaal van Richter zijn meetbaar en worden alleen door mensen waargenomen in gunstige omstandigheden zoals het tijdstip.

Aardbevingen tussen de 3 en 3,9 op de schaal van Richter wordt door de mens gemerkt maar is te vergelijken met een voorbijrijdende vrachtwagen. Aardbevingen tussen de 4 en 4,9 op de schaal van Richter worden door vrijwel iedereen opgemerkt waarbij alles kan rammelen en er lichte schade kan ontstaan.

Aardbevingen tussen de 5 en 5,9 op de schaal van Richter zijn vrij krachtig met heftige trillingen en worden door iedereen met schrik waargenomen met als gevolgen meubels die bewegen; voorwerpen die omvallen; klokken blijven stilstaan; schoorstenen kunnen instorten; scheuren in wegdek; lichte tot matige schade aan gewone gebouwen, zoals scheuren in stucwerk; oude en zwakke gebouwen kunnen zware schade oplopen of (gedeeltelijk) instorten.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.