Bekendste tv-journaal presentatrice Ana Blanco stopt ermee

Bekendste tv-journaal presentatrice Ana Blanco stopt ermee
Beeld: RTVE / web

Bekendste tv-journaal presentatrice Ana Blanco stopt ermee

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Als je wel eens het Spaanse tv-journaal (telediario) op TVE-1 of La 1 om 15 uur hebt gezien dan is ze geen onbekende. Gedurende 32 jaar heeft Ana Blanco het leuke maar meestal minder leuke nieuws gepresenteerd maar daar komt nu een einde aan. Ana Blanco zelf geeft aan dat ze niet is ontslagen of met pensioen gaat maar wel dat ze na drie decennia toe is aan een nieuw project.

De nu 61-jarige Ana Blanco begon op 15 september 1990 met het presenteren van het tv-journaal op La 1. Ze heeft sindsdien aardig wat meegemaakt, van de terroristische aanslagen New York, Madrid en Barcelona naar de presentatie van tien landelijke verkiezingen en het huwelijk van kroonprins Felipe en Letizia, een van haar oude collega’s (Letizia was namelijk ook nieuwspresentatrice bij TVE).

Ana Blanco, geboren in 1961 in Bilbao, heeft pedagogie gestudeerd aan de Universiteit Deusto in Bilbao. Tijdens haar studie verdient ze bij als medewerker van het programma Los 40 principales van de zender Cadena SER. Na werkzaam te zijn geweest bij Telemadrid, wordt ze in 1990 aangenomen bij Televisión Española. Sindsdien heeft ze alle journaals op de publieke zenders al eens gepresenteerd. 

Daarnaast heeft ze een aantal speciale uitzendingen gepresenteerd, waarvan vooral de live-edities na de aanslagen in New York van 11 september 2001, de terroristische aanslagen in Madrid van 11 maart 2004 en het huwelijk tussen kroonprins Felipe en Letizia Ortiz opvielen. Ook presenteert ze de verkiezingsuitzendingen bij TVE.

Ga naar de inhoud