Het team ezels dat bosbranden in Castilië en León moet helpen voorkomen

Het team ezels dat bosbranden in Castilië en León moet helpen voorkomen
Beeld: Voorbeeldfoto / Canva

Het team ezels dat bosbranden in Castilië en León moet helpen voorkomen

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

LEÓN – Na een hete zomer van bosbranden zoekt men overal in Spanje naar oplossingen. In de kleine dorpjes weten ze het maar al te goed: uit de problemen ontstaan de beste ideeën. In Carracedo de Compludo in de provincie León worden twee ezels ingezet als grasmaaiers om het dorp brandveiliger te maken.

In Carracedo de Compludo, een dorp in de provincie León, zit de schrik voor bosbranden er goed in. Deze zomer gingen over het hele land duizenden hectares in de vlammen op en overal wil men nu inzetten op zowel meer preventie als een snellere aanpak. In plaats van te klagen en bij de pakken te blijven zitten, besliste het gemeentebestuur van Carracedo de Compludo actie te ondernemen.

Ze ontvingen daarvoor een kleine subsidie van hogerop. Met dat geld werden twee ezels ingehuurd die het hoge onkruid aan de rand van de hoofdweg en in het dorp zelf moeten  gaan afgrazen. Levende grasmaaiers als het ware, die terwijl ze zich volvreten het dorp netjes en brandveiliger achterlaten. Op die manier zou een mogelijke bosbrand zich ten minste in het dorp zelf trager of helemaal niet verspreiden. Een techniek die ook op het platteland zelf effectief blijft, want traditioneel zorgde de veeteelt voor een veel minder gevaarlijke omgeving wanneer het over natuurbranden gaat .

In Carracedo de Compludo zijn de dieren ondertussen al graag gezien. Het zijn de inwoners van het dorp zelf die voor hen zorg dragen, nadat ze werden gered uit een opvangcentrum voor jonge ezels in Zamora. “Het zijn erg goede dieren, ze laten alles net achter en leven perfect geïntegreerd in het dorp”, vat een van de buurtbewoners het verhaal samen.

Ga naar de inhoud