Ibiza en Mallorca in top 10 Europese vliegvelden met de meeste privéjets

Ibiza en Mallorca in top 10 Europese vliegvelden met de meeste privéjets
Beeld: Canva

Ibiza en Mallorca in top 10 Europese vliegvelden met de meeste privéjets

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

PALMA – De allerrijksten hebben geen zin in urenlange wachtrijen bij de vliegvelden en dus geven ze wat extra geld uit aan een privéjet om zo naar hun vakantiebestemming te reizen. Men wil zo de chaos op de Europese vliegvelden voorkomen om geen dag van de vakantie te missen op bijvoorbeeld Ibiza en Mallorca, de enige twee vliegvelden die in de top 10 lijst staan van privévluchten in juli 2022.

Je bent rijk en je wilt wat maar wat je niet wil is vier uur of meer van tevoren aanwezig zijn bij een vliegveld en dan ook nog eens met de ‘normale’ vakantieganger in de rij staan. Daarom kiezen de rijke-reizigers steeds vaker voor een privévlucht naar hun vakantiebestemming waarbij het Middellandse Zeegebied tijdens de zomermaanden erg populair is.

Terwijl de ‘gewone’ reiziger steeds bewuster is van de impact van vliegen op het milieu, kiezen de ‘rijke’ reizigers ervoor om middenin een brandstofcrisis met privéjets te vliegen. Het aantal privévluchten is dusdanig gestegen dat men deze in Frankrijk wil verbieden. Daarbij wordt ook gesproken over een Europees verbod, iets waar de ‘gewonde’ reizigers niets van zal merken.

Bestemmingen

In de top 10 lijst van vliegvelden die door de European Business Aviation Association is opgesteld, staat het vliegveld Paris Le Bourget bovenaan met 6.901 privévluchten gevolgd door Nice Côte d’Azur met 6.252 en Geneva International in Zwitserland met 3.520 privévluchten.

Ibiza staat met 3.519 privévluchten op een vierde plaats op de lijst wat betreft aantallen vluchten terwijl het vliegveld van Mallorca 2.772 privéjets op bezoek kreeg sinds januari dit jaar. Málaga-Costa del Sol staat als derde Spaanse vliegveld op de lijst met 1.888 privévluchten gevolgd door Madrid-Barajas met 1.561 en Barcelona-El Prat met 1.453 privévluchten.

Op Ibiza wordt gesproken van een chaos en oncontroleerbare situatie met meer dan 6.000 privéjets (+13%) die voor dit vliegveld kozen in het eerste halfjaar van 2022. In 2021 waren dat er nog 5.345 terwijl dat voor de pandemie nog ‘slechts’ 3.819 privéjets waren.

In totaal staat Spanje op de lijst van EU-landen op een vijfde plaats met 16.159 privévluchten sinds januari 2022. Die lijst wordt aangevoerd door Frankrijk met 33.350 privévluchten gevolgd door het Verenigd Koninkrijk met 25.176, Italië met 23.849 en Duitsland met 18.845 privévluchten. 

Nederland staat met 3.443 en België met 3.168 privévluchten op de lijst. In Nederland zijn er sinds januari 1.770 vliegbewegingen met privévluchten geweest bij Amsterdam-Schiphol en in België zijn dat er 1.051 bij Brussel-Zaventum.

Ga naar de inhoud