Initiatief in Granada om containers te veranderen in ‘kattenhotels’ voor straatkatten wint prijs

Initiatief in Granada om containers te veranderen in ‘kattenhotels’ voor straatkatten wint prijs
Beeld: Ayuntamiento de Maracena / web

Initiatief in Granada om containers te veranderen in ‘kattenhotels’ voor straatkatten wint prijs

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GRANADA – In bijna alle dorpen van de provincie Granada zijn kolonies van katten die op straat leven. De kolonies beginnen vaak als katten op straat gedumpt worden. De groepen katten zouden gecontroleerd moeten worden, zodat de dieren in goede omstandigheden leven en de grootte van de kolonies onder controle blijft en de groepen niet te groot worden. 

In veel gemeenten worden de katten al gevoerd, verzorgd en gesteriliseerd. Men is al bezig om kleine onderkomens te creëren waar de beesten een veilige plek hebben. Precies hieruit bestaat het initiatief Gatotel (gato=kat), ofwel Kathotel. Het is een initiatief van de asociación X los Animales (organisatie Voor de Dieren) van Maracena. 

Het project heeft als doel een nieuw leven te geven aan de oude glascontainers en deze om te bouwen in schuilplaatsen voor katten. Het project zal in de komende maanden uitgerold worden in de hele grootstedelijke gemeente van Granada. ‘We maken al lange tijd onderkomens voor katten en we hebben gezien hoe in andere Europese gemeenten oude containers werden omgebouwd met dit doel’, legt Cristina Cordero uit. Ze is penningmeester van ‘X los Animales’ (Voor de Dieren). 

Toen het initiatief Ecólatras uitkwam, zag ‘X los Animales’ de mogelijkheid om vorm te geven aan het project Gatotel. Ecólatras is een platform dat middelen en hulp biedt bij dit soort projecten. ‘X los Animales’ presenteerde hun initiatief om containers om te vormen tot kattenhuisjes en werd zelfs het meest ondersteunde projecten van de hele provincie Granada. Hierdoor kregen ze één van de prijzen van Ecólatras. ‘Het doel van deze prijzen is dat initiatieven ook werkelijkheid worden en dankzij de gemeente van Maracena kunnen we zeggen dat de sterren goed staan om het project te beginnen’ verzekert Cristina.

Met hun hotels voor katten willen ze veilige rustplekken maken waar de dieren zich comfortabel voelen en waar ze voedsel en water hebben. ‘Het wordt een zeer inclusief project, omdat het zal leiden tot meer bewustzijn voor dierenwelzijn onder de burgers. De katten die op straat leven zijn de verantwoordelijkheid van iedereen.’ En om die integratie zo compleet mogelijk te maken, zullen ze hun toevlucht nemen tot de scholen van Maracena, zodat de kinderen de containers kunnen beschilderden en zodat de containers daarna naast een kattenkolonie geplaatst kan worden. ‘Het idee is om dit alles in september te beginnen en iedereen die mee wil doen is welkom’, benadrukt de penningmeester van de associatie ‘X los Animales’.

Met het initiatief Gatotel wil de associatie een beter leven bieden aan de dieren van de straat. ‘Normaal gesproken leven ze in betreurenswaardige condities. Wanneer we katten opvangen, vinden we normaal gesproken parasieten, vlooien en ziektes. Met dit initiatief zullen ze veel meer kwaliteit van leven krijgen en zullen ze een veilige plek hebben om uit te rusten’ aldus Cristina. 

De prijs van Ecólatras heeft voor veel bekendheid gezorgd voor de associatie Voor de Dieren. Cristina geeft toe dat hierdoor een associatie zo klein als ‘X los Animales’ toch voor veel vreugde kan zorgen. ‘We dachten; waarom zouden we het niet doen? Het was iets dat nog geen enkele gemeente in Andalusië had gedaan en het zijn van de eerste was onze motor. Waar een wil is, is een weg’ sluit de penningmeester haar betoog.

  • gatotel1
  • gatotel2
  • kattenhotel1 1
Ga naar de inhoud