Search
menu
Search

Marktaandeel van Mercadona nog nooit zo hoog geweest in Spanje

Marktaandeel van Mercadona nog nooit zo hoog geweest in Spanje
Beeld: combi & canva.com

Marktaandeel van Mercadona nog nooit zo hoog geweest in Spanje

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Mercadona is altijd de favoriete supermarktketen van Spanjaarden (en veel buitenlanders) geweest voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Dit is elke keer te zien in de ranglijst van Kantar, waar het marktaandeel van Mercadona altijd boven de 20% lag, twee keer zo hoog als Carrefour en Lidl. Volgens de laatste cijfers van Kantar heeft de Valenciaanse supermarktketen een marktaandeel van 26,6% bereikt, de hoogste ooit, waarmee het zijn eigen record heeft verbroken.

Dit betekent een groei van 1,6% vergeleken met augustus 2022 toen dat nog 25% was. Het is opvallend dat Mercadona, ondanks de inflatie, zijn groei sinds de pandemie heeft voortgezet. Bovendien hebben de andere grote ketens, behalve Alcampo, in de afgelopen drie maanden marktaandeel verloren.

Carrefour, de tweede populairste keten, is van 10% naar 9,8% gedaald. Lidl dat al jarenlang de snelst groeiende supermarkt was, is ook met een tiende gedaald, van 6,5% naar 6,4%. 

Alcampo is de enige die zijn positie heeft verbeterd, met een groei van een tiende van 3,1% naar 3,2%. Dit kan te wijten zijn aan de massale overname van winkels van DIA, die een marktaandeel van 4,2% had. Deze DIA-winkels worden nu omgevormd tot Alcampo-winkels.

De Duitse keten ALDI komt niet op de korte lijst van bekendste supermarkten voor, maar bekend is dat het marktaandeel van de Lidl-concurrent rond de 1,5% is wat nog ver onder dat van de andere supermarktketens ligt.

Ga naar de inhoud