Spaans leren voor 50+ en 60+ senioren in Spanje

Oeps ... foto ontbreekt!

Spaans leren voor 50+ en 60+ senioren in Spanje

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Misschien kom je al jaren in Spanje als toerist en kun je jezelf misschien al redden in de bar of in het restaurant maar wat als je kennis voor het Spaans iets verder zou moeten gaan om zo Spanje in het Spaans te ontdekken. Er zijn meer dan genoeg redenen te vinden om Spaans te leren en er zijn kort samengevat drie manieren: op school of tijdens een cursus in eigen land, online via internet of Spaans leren in Spanje zelf. Er zijn cursussen voor alle leeftijden waaronder dus ook voor senioren waarbij meestal gesproken wordt van 50 en 60 plussers.

Wat is er nu makkelijker dan op school in Spanje leren hoe je een kop koffie bestelt en dan op het terras meteen een “café con leche” kunt vragen in het Spaans. Dat moment en die Spaanse woorden zullen voor altijd in je geheugen vastzitten terwijl het leren van in het Spaans koffie bestellen in Nederland of België en dan pas wachten daarmee tot de volgende vakantie veel minder leerzaam zal zijn.

Waarom Spaans leren

Wil je Spanje in het Spaans leren kennen dan kan dat alleen als je een lekker woordje Spaans spreekt, leest en begrijpt. De Spanjaarden staan erom bekend dat ze niet bepaald de Europeanen zijn die de meeste talen spreken en al helemaal geen of slecht Engels.

Daarnaast is het Spaans een van de meest gesproken taal ter wereld (afgezien van het Chinees wat hoofdzakelijk in China gesproken wordt). Het Spaans is de officiële taal in 21 landen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en volgens de laatste schattingen zijn er meer dan 450 miljoen bewoners op deze aarde die Spaanssprekend zijn.

Daarnaast is het spreken en begrijpen van de Spaanse taal essentieel als je in Spanje wilt gaan wonen om daar een leven op te bouwen. Uiteraard kun je kiezen voor een regio van Spanje of toeristische plaatsen in Spanje waar alleen maar mede Nederlanders/Belgen wonen en waar je echt geen moeite hoeft te doen om Spaans te spreken maar zo leer je natuurlijk niet de cultuur van Spanje en de Spanjaarden zelf kennen.

Waar Spaans leren in Spanje

Er zijn talloze mogelijkheden om Spaans te leren in Spanje maar over het algemeen zijn de meeste taalscholen het erover eens: Salamanca is the place to be of “el mejor sitio para aprender castellano”. In het in Castilla y León gelegen Salamanca wordt volgens velen het puurste Spaans gesproken van het land en het feit dat hier jaarlijks duizenden buitenlandse studenten naartoe komen om het castellano onder de knie te krijgen bewijst dat. Het enige nadeel van Salamanca is wellicht dat het er in de winter heel koud kan zijn, in de zomer heel erg warm en de zee ver weg is om af te koelen.

Andere steden waar het goed Spaans leren is in Spanje zijn de steden Madrid, Barcelona, Valencia, Granada, Málaga en Sevilla om er maar een paar te noemen. In Barcelona en Valencia moet je er echter wel rekening mee houden dat veel teksten op straat in het Catalaans of Valenciaans zijn waardoor er iets extra bij komt kijken om Spaans te leren en het mogelijk is dat je tevens Catalaanse of Valenciaanse woorden zult oppikken.

In Zuid Spanje moet je daarnaast rekening houden dat de inwoners een zwaar Andalusisch accent kunnen hebben waarbij soms de laatste letters van woorden worden ingeslikt, iets waar je even doorheen moet bijten maar wat verder geen obstakel zou moeten zijn om Spaans te leren in Spanje.

50+ taalreizen en cursussen

In Nederland en België is het mogelijk om met taalreisorganisaties naar Spanje te reizen om daar Spaans te leren en de cultuur in Spanje beter te leren kennen. Daarnaast zijn er veel scholen in Spanje die speciale cursussen hebben voor 55 plussers of 60 plussers.

Het voordeel van deze senioren cursussen is dat je gegarandeerd in een klas zit met dezelfde leeftijdsgenoten waarbij de lessen iets zijn aangepast en er ook meestal een activiteiten en cultureel programma georganiseerd wordt. Het aantal lessen is soms iets minder en de lessen zijn minder intensief waarbij de nadruk ligt op alledaagse zaken die in de praktijk op straat in Spanje te gebruiken zijn.

Estudio Hispánico

Estudio Hispanico biedt cursussen Spaans aan voor studenten van alle leeftijden, nationaliteiten en niveaus maar voor studenten in de leeftijd van 50 jaar en ouder die liever alleen met leeftijdsgenoten willen studeren, biedt Estudio Hispánico de Club 50+ cursus aan. Deze zijn o.a. te volgen in Málaga, Nerja, Palma de Mallorca en Sevilla. Meer informatie lees je HIER.

Cervantes Escuela Internacional

Spaans voor senioren (60+) is een programma ontworpen voor personen van 60 jaar en ouder die Spaans willen leren in meer ontspannen sfeer dan in de intensieve cursussen. Terwijl je de Spaanse taal leert, zul je de kunst en cultuur van Spanje en Andalusië ontdekken. Deze speciale 60+ cursus wordt gehouden in Málaga aan de Costa del Sol. Meer informatie lees je HIER.

Apple Language Courses

Tijdens deze cursus Spaans in de taalschool in Málaga voor ouderen (50+) zijn er iedere week 15 lessen Spaans, van maandag t/m vrijdag iedere dag 3. De lesgroepen zijn klein en bestaan uit maximaal 10 studenten. Natuurlijk heeft de cursus Spaans in Málaga voor 50-plussers ook een gezellig activiteitenprogramma met iedere dag een leuke activiteit. Meer informatie lees je HIER.

Alhambra Instituto

In dit geval gaat het om speciale senioren (50+) cursussen die ontworpen zijn naar de behoeftes van senioren en volwassen studenten. Het combineert het leren van de Spaanse taal met interessante culturele bezoekjes en excursies in dit deel van Spanje. Het Alhambra Instituto is te vinden in Málaga aan de Costa del Sol. Meer informatie lees je HIER.

Plus taalreizen

Met Plus taalreizen is het mogelijk een 50+ taalcursus te volgen in Sevilla, Salamanca en Ibiza. In het geval van deze 50+ cursussen gaat het om 4 lesuren per dag van maandag t/m vrijdag in klassen van maximaal 10 leeftijdgenoten. Meer informatie lees je HIER.

Er zullen nog veel meer mogelijkheden zijn om Spaans te leren in Spanje voor senioren en 50- en 60 plussers waarbij er veel websites zijn waarbij je online via internet het Spaans kan leren of kleinere scholen die in kleiner gezelschap op bepaalde plaatsen in Spanje de leerlingen het Spaans en de Spaanse cultuur bijbrengen. Laat ons weten als je nog tips hebt dan kunnen we de lijst langer maken.

Ga naar de inhoud