Spaans leren voor 50+ en 60+ senioren in Spanje

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Misschien kom je al jaren in Spanje als toerist en kun je jezelf misschien al redden in de bar of in het restaurant maar wat als je kennis voor het Spaans iets verder zou moeten gaan om zo Spanje in het Spaans te ontdekken. Er zijn meer dan genoeg redenen te vinden om Spaans te leren en er zijn kort samengevat drie manieren: op school of tijdens een cursus in eigen land, online via internet of Spaans leren in Spanje zelf. Er zijn cursussen voor alle leeftijden waaronder dus ook voor senioren waarbij meestal gesproken wordt van 50 en 60 plussers.

Wat is er nu makkelijker dan op school in Spanje leren hoe je een kop koffie bestelt en dan op het terras meteen een “café con leche” kunt vragen in het Spaans. Dat moment en die Spaanse woorden zullen voor altijd in je geheugen vastzitten terwijl het leren van in het Spaans koffie bestellen in Nederland of België en dan pas wachten daarmee tot de volgende vakantie veel minder leerzaam zal zijn.

Waarom Spaans leren

Wil je Spanje in het Spaans leren kennen dan kan dat alleen als je een lekker woordje Spaans spreekt, leest en begrijpt. De Spanjaarden staan erom bekend dat ze niet bepaald de Europeanen zijn die de meeste talen spreken en al helemaal geen of slecht Engels.

Daarnaast is het Spaans een van de meest gesproken taal ter wereld (afgezien van het Chinees wat hoofdzakelijk in China gesproken wordt). Het Spaans is de officiële taal in 21 landen aan beide kanten van de Atlantische Oceaan en volgens de laatste schattingen zijn er meer dan 450 miljoen bewoners op deze aarde die Spaanssprekend zijn.

Daarnaast is het spreken en begrijpen van de Spaanse taal essentieel als je in Spanje wilt gaan wonen om daar een leven op te bouwen. Uiteraard kun je kiezen voor een regio van Spanje of toeristische plaatsen in Spanje waar alleen maar mede Nederlanders/Belgen wonen en waar je echt geen moeite hoeft te doen om Spaans te spreken maar zo leer je natuurlijk niet de cultuur van Spanje en de Spanjaarden zelf kennen.

Waar Spaans leren in Spanje

Er zijn talloze mogelijkheden om Spaans te leren in Spanje maar over het algemeen zijn de meeste taalscholen het erover eens: Salamanca is the place to be of “el mejor sitio para aprender castellano”. In het in Castilla y León gelegen Salamanca wordt volgens velen het puurste Spaans gesproken van het land en het feit dat hier jaarlijks duizenden buitenlandse studenten naartoe komen om het castellano onder de knie te krijgen bewijst dat. Het enige nadeel van Salamanca is wellicht dat het er in de winter heel koud kan zijn, in de zomer heel erg warm en de zee ver weg is om af te koelen.

Andere steden waar het goed Spaans leren is in Spanje zijn de steden Madrid, Barcelona, Valencia, Granada, Málaga en Sevilla om er maar een paar te noemen. In Barcelona en Valencia moet je er echter wel rekening mee houden dat veel teksten op straat in het Catalaans of Valenciaans zijn waardoor er iets extra bij komt kijken om Spaans te leren en het mogelijk is dat je tevens Catalaanse of Valenciaanse woorden zult oppikken.

In Zuid Spanje moet je daarnaast rekening houden dat de inwoners een zwaar Andalusisch accent kunnen hebben waarbij soms de laatste letters van woorden worden ingeslikt, iets waar je even doorheen moet bijten maar wat verder geen obstakel zou moeten zijn om Spaans te leren in Spanje.

50+ taalreizen en cursussen

In Nederland en België is het mogelijk om met taalreisorganisaties naar Spanje te reizen om daar Spaans te leren en de cultuur in Spanje beter te leren kennen. Daarnaast zijn er veel scholen in Spanje die speciale cursussen hebben voor 55 plussers of 60 plussers.

Het voordeel van deze senioren cursussen is dat je gegarandeerd in een klas zit met dezelfde leeftijdsgenoten waarbij de lessen iets zijn aangepast en er ook meestal een activiteiten en cultureel programma georganiseerd wordt. Het aantal lessen is soms iets minder en de lessen zijn minder intensief waarbij de nadruk ligt op alledaagse zaken die in de praktijk op straat in Spanje te gebruiken zijn.

Estudio Hispánico

Estudio Hispanico biedt cursussen Spaans aan voor studenten van alle leeftijden, nationaliteiten en niveaus maar voor studenten in de leeftijd van 50 jaar en ouder die liever alleen met leeftijdsgenoten willen studeren, biedt Estudio Hispánico de Club 50+ cursus aan. Deze zijn o.a. te volgen in Málaga, Nerja, Palma de Mallorca en Sevilla. Meer informatie lees je HIER.

Cervantes Escuela Internacional

Spaans voor senioren (60+) is een programma ontworpen voor personen van 60 jaar en ouder die Spaans willen leren in meer ontspannen sfeer dan in de intensieve cursussen. Terwijl je de Spaanse taal leert, zul je de kunst en cultuur van Spanje en Andalusië ontdekken. Deze speciale 60+ cursus wordt gehouden in Málaga aan de Costa del Sol. Meer informatie lees je HIER.

Apple Language Courses

Tijdens deze cursus Spaans in de taalschool in Málaga voor ouderen (50+) zijn er iedere week 15 lessen Spaans, van maandag t/m vrijdag iedere dag 3. De lesgroepen zijn klein en bestaan uit maximaal 10 studenten. Natuurlijk heeft de cursus Spaans in Málaga voor 50-plussers ook een gezellig activiteitenprogramma met iedere dag een leuke activiteit. Meer informatie lees je HIER.

Alhambra Instituto

In dit geval gaat het om speciale senioren (50+) cursussen die ontworpen zijn naar de behoeftes van senioren en volwassen studenten. Het combineert het leren van de Spaanse taal met interessante culturele bezoekjes en excursies in dit deel van Spanje. Het Alhambra Instituto is te vinden in Málaga aan de Costa del Sol. Meer informatie lees je HIER.

Plus taalreizen

Met Plus taalreizen is het mogelijk een 50+ taalcursus te volgen in Sevilla, Salamanca en Ibiza. In het geval van deze 50+ cursussen gaat het om 4 lesuren per dag van maandag t/m vrijdag in klassen van maximaal 10 leeftijdgenoten. Meer informatie lees je HIER.

Er zullen nog veel meer mogelijkheden zijn om Spaans te leren in Spanje voor senioren en 50- en 60 plussers waarbij er veel websites zijn waarbij je online via internet het Spaans kan leren of kleinere scholen die in kleiner gezelschap op bepaalde plaatsen in Spanje de leerlingen het Spaans en de Spaanse cultuur bijbrengen. Laat ons weten als je nog tips hebt dan kunnen we de lijst langer maken.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
18 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

ik heb Spaans geleerd op Tenerife, Universidad Popular in Puerto de la Cruz, Spaans/Spaans met “leerlingen” van allerlei afkomsten en leeftijden … zeer leerzaam, diploma ontvangst in het stadhuis van Puerto door de burgemeester …

Mijn man en ik volgen nu het tweede jaar Spaans in een dorp boven de kust van Costa del Sol, namelijk in Macharaviaya. Twee lessen per week van 1.30 uur. Zeer degelijk gegeven door een leraar ,Carlos, die ook Engels spreekt , niet TE snel Spaans spreekt en vanuit zijn hart les geeft. We krijgen meestal een huistaak mee. Op geregelde tijdstippen worden er voor de drie niveau klassen uitstappen georganiseerd. Dit alles, dus lessen inbegrepen voor 30 euro PER JAAR!

Voor mensen die willen Spaans gaan leren heb ik twee waarschuwingen. 1) Aan enkel een aantal Spaanse woorden leren heb je weinig. Woorden moet je kunnen plaatsen in zinnen en om zinnen te kunnen maken heb je grammatica nodig. En uit eigen ervaring weet ik dat je met ‘indianen spaans’ in Spanje niet ver komt. 2) Als je plant om geregeld of permanent naar Spanje te komen en vanuit BE. of Nl. wil Spaans gaan leren, informeer je dan eerst grondig over welke taal er gesproken wordt in de plaats waar je naartoe wil en ga die taal leren. Officieel… Lees verder »

In Escala is ook een leuk schooltje http://www.yeslescala.com/
Er is ook nog een app ” Spaansewoorden leren” wetkt heel goed.

Memrise is ook heel goed. Vind ik beter dan duolingo. Want je moet ook in je eigen taal kunnen schrijven. Bij memrise hoeft dat niet. Verder platform als italki of language exchance. Kun je mensen online ontmoeten die graag gratis Nederlands willen leren. En zij jou gratis Spaans kunnen leren. Kijk altijd naar review van scholen als je gaat studeren. Er zijn een paar sites. Ff googlen.
Suc6

Bij de web versie van Duolingo doe je genoeg schrijven, in mijn ogen soms zelfs te veel. Bij de app van Duolingo is dat weer anders. Ik gebruik de web versie omdat je daar veel beter mee leert. Memrise gebruik ik ook maar dat vind ik persoonlijk toch wat minder omdat je daar eigenlijk meer woorden gaat onthouden en dan kun je net zo goed Duolingo tinycards doen want dat is vrijwel hetzelfde. Een combinatie tussen Duolingo en Memrise werkt ook erg lekker al kost dat best wel wat tijd. En als je eenmaal een beetje gevorderd bent doet Duolingo… Lees verder »

Zijn er misschien ook suggesties van een school/cursus om in Girona Spaans te leren?

Ik heb goede ervaringen met Estudio Sampere. In Spanje zitten ze in Madrid, Salamanca en Alicante. Daarnaast ook in Zuid-Amerika.

ik woon in Creixell, ben 65plus en speek vloeibaar Spaans. Zonder de taal direct vloeiend te willen spreken zoek ik naar een mogelijk in Tarragona of Barcelona om mijn spreekvaardigheid te verbeteren. Kunt u mij helpen aan een adres?
Met vriendelijke groet,
Ferdi

Ben ik ook op zoek naar!

kunt u mij ook een school aanwijzen in Valencia ciudad ?????? gracias

Gratis online Spaans leren kan bij Duolingo, de web versie gaat vanuit Engels naar Spaans. De Duolingo app kan wel Nederlands naar Spaans. Het is een echte aanrader omdat je er echt van leert en vooral omdat het geheel gratis is.

Ik ben voorheen ook naar een school gegaan maar dat ging bere traag terwijl je bij Duolingo zelf bepaald hoeveel lessen en wanneer dus elke dag en ook in het weekend. Ik leer dus bij Duolingo veel sneller en het blijft door het systeem ook beter hangen je vergeet niet zo snel de woorden, en als je klaar bent kun je eindeloos blijven dooroefenen wat heel erg van belang is met de Spaanse taal.

Hallo Leo, heb de app van Duolingo, maar als je Nederlands instelt staat Spaans als leertaal niet in het keuzemenu.
Hoe doe jij dat?

Ik denk niet dat het mogelijk is om met duolingo Spaans te leren met Nederlands als basistaal. Ben er ook mee begonnen met Engels als basis, maar ik maak te veel schrijffouten in het Engels en dan is het niet prettig dat je niet verder kunt.

Dan doe je iets fout want het is echt met de app mogelijk Nederlands naar Spaans, een familie lid van mij gebruikt dit al meer dan een jaar en spreekt een behoorlijk woordje Spaans nu. Het gaat in iedergeval sneller met leren dan een reguliere school.

Duolingo vanuit Nederlandse taal naar Spaans is absoluut onmogelijk. Je kan van Duits naar Spaans of Engels naar Spaans maar NIET vanuit Nederlands. Dat is echt een misverstand.

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.