Vermogens van Spaanse regeringsleden en andere politici gepubliceerd

Gobierno de España
Beeld: Gobierno de España

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Op zaterdag zijn in de officiële Staatscourant (BOE) de vermogensverklaringen van de ministers en premier van de actuele regering maar ook die van in totaal 1.000 politici gepubliceerd. Daaronder bevinden zich de actuele premier van Spanje Pedro Sánchez maar ook de voormalige premier Mariano Rajoy en alle ministers.

Op deze lijst is te zien wat de politici aan vermogen (bienes patrimoniales) hebben en wat ze aan schulden hebben. De actuele premier van Spanje is Pedro Sánchez en die heeft volgens deze lijst een vermogen van 342.991 euro en een schuld van 192.027 euro. De voormalige premier van Spanje, Mariano Rajoy, staat op dezelfde lijst met een vermogen van 1.541.513 euro en een schuld van 28.819 euro.

De lijst

Om met de “rijkste” van de actuele regering (er zijn voormalige politici die meer bezit hebben) te beginnen staat bovenaan de lijst de actuele minister van Buitenlandse Zaken Josep Borrell met een vermogen van 2.774.489 euro en een schuld van 60.969 euro.

Als tweede op de lijst staat Isabel Celáa (woordvoerster van de actuele regering) met een vermogen van 1.626.933 euro en een schuld van 152.847 euro. De deze week in opspraak gekomen minister van Wetenschappen Pedro Duque (voormalige astronaut) heeft een vermogen van 1.520.466 euro en geen schuld. De minister van Sport en Cultuur José Guirao heeft een vermogen van 1.068.124 euro en geen schuld.

De tevens in opspraak gekomen minister van Justitie Dolores Delgado heeft een vermogen van 822.786 euro maar een torenhoge schuld van 518.000 euro. De minister van Defensie Margarita Robles heeft een vermogen van 755.563 euro en geen schuld terwijl de minister van Gezondheidszorg en Consumptie María Luisa Carcedo een vermogen heeft van 682.807 euro en geen schuld.

De minister met het minste vermogen is de die van Belastingzaken, María Jesús Montero, met 113.780 euro en een schuld van 122.742 euro. Meritxell Batet heeft als minister van Territoriaal Beleid een vermogen van 132.221 euro en een schuld van 113.936 euro.

Bekijk de hele lijst HIER (PDF)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

5
Reageer op dit artikel

3 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Juan74

Vermogen is nogal een wijd begrip.
Zijn er geen details bekend? Niet dat ik ze hoef te weten, maar als je dan toch het bekend maakt, geef dan ook aan wat en hoe. Nu kom je met cijfers als overheid die je op vele manier kan bekijken en dat roept wellicht meer vragen op dan nodig is.

Beer

Het loont in Spanje dus zelfs niet om politicus te zijn.
Uit de cijfers blijkt dat het erg lastig is om er een dikgevulde portemonnee over te houden. Misschien eens de cijfers van de plaatselijke vastgoedboeven publiceren?
We hebben het Nederland nog niet zo slecht!

Rob

Ik vind dit eerlijk gezegd een beetje ranzig. Ook politici hebben recht op privé. Het publiceren van deze lijst kan ook al snel leiden tot beoordelingen op basis van rijkdom, in plaats van op basis van beleid.
Ik vraag me openlijk af of dit niet in strijd is met de privacy regels. Misschien dat iemand dat weet?

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.