De toekomst van de pensioenen in Spanje

De toekomst van de pensioenen in Spanje
Beeld: 123rf

MADRID – Economen hebben uitgerekend dat met het huidige pensioensysteem in Spanje het land tot aan het jaar 2050 tenminste 14,5 miljoen arbeiders meer nog heeft om de pensioenen in de toekomst te kunnen bekostigen. Dat zou inhouden dat er in Spanje een stijging moet plaatsvinden van de meer dan 19,5 miljoen werknemers (augustus 2019) in het land naar maar liefst 33 miljoen werkers.

In 2050 verwacht men dat er in Spanje ruim 15 miljoen gepensioneerden zullen zijn in plaats van de huidige 9.760.299 (september 2019) gepensioneerden. Om de huidige pensioenen te kunnen bekostigen in de toekomst heeft de Spaanse regering 2,4 werknemers per 1 gepensioneerde nodig om aan de hand van de sociale bijdrage die men betaald de pensioenen te kunnen betalen.

Terwijl de specialisten zeggen dat er tenminste 14,5 miljoen werknemers bij moeten komen in Spanje heeft de Europese Commissie voorspeld dat het aantal werkers in Spanje tussen 2020 en 2050 zal gaan groeien naar een aantal tussen de 19,5 en 20,5 miljoen, ver weg van de benodigde 33 miljoen aldus de experts.

In september heeft men 9,7 miljard euro moeten uittrekken om de pensioenen te kunnen betalen in Spanje. Dat bedrag zal in 2050 vele malen hoger zijn waarbij dit volgens de berekeningen 33,1% van het Bruto Binnenlands Product zal worden.

De Spaanse regering heeft echter nog vertrouwen in het huidige Spaanse systeem wat betreft de pensioenen waarbij men er vanuit gaat dat het de komende 10 jaar veel beter zal gaan met het systeem. De experts zeggen echter dat er een ander systeem moet gaan komen in Spanje om problemen in de toekomst te voorkomen en om de pensioenen te garanderen.

Omslagstelsel

Het pensioenstelsel in Spanje bestaat uit een verplicht overheidspensioen gebaseerd op een omslagstelsel (1) en daarnaast vrijwillige individuele en collectieve regelingen. Voor lage en middeninkomens is de vervangingsratio van het overheidspensioen bijna 90%. Het totaal aan uitgekeerd overheidspensioen in Spanje is op Griekenland na dan ook het hoogst in Europa.

De verhouding tussen bijdragende werkenden en het aantal gepensioneerden wordt slechter zodat de houdbaarheid van het huidige systeem in gevaar komt. De afgelopen jaren heeft Spanje steeds een beroep moeten doen op het ‘Fondo de Reserva de la Seguridad Social’, een soort spaarvarken voor slechtere tijden waarin sinds 2000 de meevallers zijn gestort.

(1) Omslagstelsel (of repartitiestelsel) wil zeggen dat pensioenen worden betaald uit de lopende premieontvangsten. In een omslagstelsel is er dus geen opbouw van pensioenvermogen

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Meest recente artikelen

14
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
10 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Pedro

De grote geld bergen zijn een prima target voor regeringen en andere jat / steel en graai idioten. Het zijn criminelen en dat zijn zij al vele jaren. Wantrouw en geloof niemand op zijn zeggen. De beerput is tevens de afgrond van dit hele gekken circus. Het stinkt en rot als een mispel Figuren die vooruitgang in de mond durven nemen zijn compleet de weg kwijt. En bezitten een krankzinnige kronkel tussen de oren. Een grote rotte appel op deze aardbol.. De corrupte gekte viert hoogtij. Wakker worden en ingrijpen de ultieme oplossing voor het wegnemen van al die dieven… Lees verder »

maclaren0@gmail.com

in elk land is er geld genoeg voor de pensioenen het is de overheid die het geld slecht belegd hanteert ze moeten mij zelfs geen pensioen uitbetalen indien ze al mijn bijdrage van de afgelopen 46 jaar die ik heb afgedragen incl intresten van 46 jaar uitbetalen dan mag ik 106 jaar worden met het zelfde inkomen zoals ik gewerkt heb de overheid zelf zijn de grootste criminelen
een kind van 12 jaar kan beter tellen dan minister van financien

Rob

En een kind van 12 schrijft ook beter Nederlands dan u.

maclaren0@gmail.com

Rob ter info ik ben geen nederlander maar spanjaard indien jij zo goed spaans kan schrijven als ik nederlands proficiat en praat dan eens verder IDIOOT

martin

Misschien gaan ze wel over op ons bejubelde systeem. De politiek hier heeft bepaald dat de pensioenfondsen een deel van de premies moeten beleggen in veilige staatsleningen. Hoezo veilig zult u denken, staatsleningen kennen een negatieve rente. Elke euro die wordt ingelegd is direct al minder waard. Zo financieren wij met onze pensioenpremies de extra aflossing van de staatsschuld en de vorming van het miljardenfonds dat dit kabinet wil aanleggen voor investeringen. In feite betalen we dus dubbel belasting. Geen wonder dat voor het koopkrachtplaatje de inkomstenbelasting iets verlaagd wordt: dat levert kiezers op voor de VVD. Hoe is dat… Lees verder »

Rob

Bejubeld of niet, de Nederlandse staat kan de pensioenen goed betalen. Nu en ook in de toekomst. Dat kan je van Spanje niet zeggen. Mag u kiezen welk systeem beter is.

Anoniem

De pensioenen worden onbetaalbaar en niet alleen in Spanje. (Ondermeer) België heeft de ideale oplossing, nl de koppeling van lonen en uitkeringen aan de index van de consumptieprijzen. Uiteraard loopt dit (zoals in België) fout als die index altijd maar blijft stijgen. Het strikt beperken van de index tot noodzakelijke producten en het maximaal drukken van de prijzen van die producten, zou kunnen leiden tot lagere uitkeringen en (misschien) tot een betaalbaar systeem. Uiteraard moet men de poensioenen terugdringen tot wat halbar is. Dat Spanje en Griekenland die al jaren aan de financi33agat het eheel zonder dat dit aanleiding geeft… Lees verder »

Miel

Tweede poging !! De pensioenen worden onbetaalbaar en niet alleen in Spanje. (Ondermeer) België heeft de ideale oplossing, nl de koppeling van lonen en uitkeringen aan de index van de consumptieprijzen. Uiteraard loopt dit (zoals in België) fout als die index altijd maar blijft stijgen. Het strikt beperken van de index tot noodzakelijke producten en het maximaal drukken van de prijzen van die producten, zou kunnen leiden tot lagere uitkeringen en (misschien) tot een betaalbaar systeem. Ook het verhogen en strikt toepasen van de pensioenleeftijd kan helpen. Maar uiteraard moet men de poensioenen eerst terugdringen tot wat haalbaar is. Dat… Lees verder »

don juan

de pensioenen van belgie zijn zo i zo in gevaar als ze hier in spanje de tolwegen opkopen met ons pensioen geld

don juan

Rob

Dat heb ik even gemist. Heeft u een linkje?

Rodolfo

Als ze hier eens meer controle zouden uitoefenen moeten er geen bijkomen. Het is hier nl zo dat de meeste, wel kleinere bedrijfjes, zoals grote en kleine zelfstandigen hun personeel laten werken op basis van halve dagen officieel en de andere helft van de dag niet aangegeven. Dit is uit een directe bron mijn dochter die 5 talen leest, spreekt en schrijft en dan nog niet het zout op de patatten verdient. Eén vaste full time had ze en verdiende bruto 990 euro. Had geen tijd om rustig te eten, moest ze maar doen tijdens tel gesprekken en dit in… Lees verder »

Sabine

Beste Rodolfo… hetzelfde verhaal ken ik ook van iemand in Tenerife… moest 12 uren werken maar kreeg alleen voor 4 uren een contract … maar voor jou 100 andere dus niemand zegt iets hierover om de baan niet te verliezen.

Piet Paëlla

Rodolfo, jouw dochter die zoveel talen spreekt is goud waard in Spanje.
Als ik jouw verhaal mag geloven is het hier weer een voorbeeld van onbenullig ondernemerschap. korte termijn visie en snel je zak vullen.
Ik zou je dochter willen aanraden om die Dr.Hufter kliniek zo snel mogelijk te verlaten.

Rob

100% mee eens, Piet.

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.