Extreemrechts dient motie van wantrouwen aan in Spanje

Europa Press
Beeld: Europa Press

Extreemrechts dient motie van wantrouwen aan in Spanje

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De extreemrechtse partij VOX heeft deze dinsdag een motie van wantrouwen tegen de regering van Pedro Sánchez (PSOE) ingediend. Dat wordt gedaan uit naam van de partijleider van VOX Santiago Abascal en er zal over gediscussieerd en gestemd worden in het Spaanse parlement. Maar alles wijst erop dat het daarbij zal blijven omdat niemand verwacht dat deze motie van wantrouwen een succes zal zijn.

De extreemrechtse partij VOX heeft eind juli aangegeven dat ze in september een motie van wantrouwen wilde indienen tegen de huidige regering-Sánchez. VOX heeft met het indienen tot het uiterste gewacht want een dag voordat de maand september eindigt heeft men de ‘moción de censura’ via de gebruikelijke kanalen ingediend.

Vox doet nu hetzelfde als wat Podemos ooit deed tegen de regering-Rajoy enkele jaren geleden. De partij van Abascal weet dat er niet genoeg parlementariërs zullen zijn die de motie van wantrouwen gaan steunen maar de VOX-partij wil de plaats van de PP-leider Pablo casado overnemen als oppositiepartij.

VOX weet dat er veel Spanjaarden zijn die het niet eens zijn met het beleid van de PSOE-Podemos coalitieregering en probeert daar gebruik van te maken door een motie van wantrouwen aan te kondigen, ondanks dat de partij zelf ook weet dat het geen succes zal worden.

Voor een succesvolle motie van wantrouwen heeft VOX de steun nodig van de Partido Popular (PP) en Ciudadanos (C’s) wat samen 151 zetels zou opleveren. Dat is echter niet genoeg en dus moeten kleinere partijen VOX steunen met de motie van wantrouwen. 

Zo zou Vox de steun van de Catalaanse ERC en de Baskische PNV (beide partijen zijn felle tegenstanders van VOX) moeten krijgen waarna VOX 170 zetels/stemmen zou hebben wat ook niet genoeg is. VOX zou daarnaast ook de steun van de Baskische Bildu, de Catalaanse Junts en diverse andere partijen zoals Más País, BNG en Teruel Existe moeten krijgen.

De hele ‘moción de censura’ wordt dan ook gezien als een poging om de oppositieleider te worden en die rol van Pablo Casado en de PP over te nemen want praktisch iedereen weet dat het geen succes zal worden.

Ga naar de inhoud