Lavastroom heeft de zee bereikt en vormt nieuw land maar is ongevaarlijk

Lavastroom heeft de zee bereikt en vormt nieuw land maar is ongevaarlijk
Beeld: Twitter

Lavastroom heeft de zee bereikt en vormt nieuw land maar is ongevaarlijk

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – De lavastroom die al tien dagen uit de Cumbre Vieja-vulkaan stroomt heeft de Atlantische Oceaan bereikt. Dat gebeurde op dinsdag 23 september om 23 uur (Canarische tijd) rond het gebied van de Playa de Los Guirres. Eerst baande de lavastroom een weg door de gemeente Tazacorte en werd een belangrijke doorgaande kustweg deels bedekt door het lava.

Het lava valt van ongeveer 100 meter hoogte vanaf een klif in zee waar het in aanraking komt met water en er giftige stoffen vrij kunnen komen en waar het lava een soort delta vormt van ongeveer 500 meter breed. De lava heeft ongeveer een temperatuur van 800 tot 1.000 graden terwijl het zeewater ongeveer 20 graden is. Volgens het Vulkanologisch Instituut ontstaat wanneer de lava in zee komt een thermische schok die kolommen waterdamp genereert die zijn beladen met waterstofchloride (HCl) als gevolg van het belangrijke gehalte aan chloride (Cl-) in het water van zee.

Deze gebroken witte pluimen van waterdamp bevatten ook minuscule deeltjes vulkanisch glas als gevolg van de reactie die optreedt tussen de 1.000 graden warme lava en 20 graden warme zeewater. De stoom kolommen die daarna vrijkomen kunnen tot wel 5 kilometer de lucht in worden geschoten tijdens een reeks van explosies.

Maar volgens de regionale overheid en de Cabildo de La Palma bevat de lucht niets giftigs op dit moment en is de luchtkwaliteit goed. Toch vraagt men aan alle omwonenden van het gebied waar de lava in zee stroomt om ramen en deuren gesloten te houden en rekening te houden met de eventueel slechte luchtkwaliteit.

Volgens de laatste telling van het Europese Copernicus-satellietsysteem heeft de lava van de vulkaan tot nu toe 744 gebouwen aangetast waarvan er 656 zijn verwoest. Het door lava bedekte gebied is 267,5 hectare groot en het aantal kilometers aan getroffen wegen bereikt 23,1, waarvan er volgens de laatste telling 21,5 km zijn vernietigd. Deze schattingen van Copernicus zijn gemaakt voordat de lava woensdagnacht oprukte en de zee in de gemeente Tazacorte bereikte.

Ga naar de inhoud