Minimumloon Spanje met 15 euro omhoog naar 965 euro per maand

Minimumloon Spanje met 15 euro omhoog naar 965 euro per maand
Beeld: Freepik

Minimumloon Spanje met 15 euro omhoog naar 965 euro per maand

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De Spaanse regering heeft tijdens de wekelijkse Ministerraad op dinsdag de verhoging van het minimumloon in Spanje aangenomen. Het salario mínimo interprofesional (SMI) wordt met 15 euro verhoogd naar 965 euro per maand in 14 betalingen. Dit geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2021.

15 euro meer per maand lijkt niet veel maar er wordt al maanden over gediscussieerd tussen de betrokken partijen van de Spaanse regering, vakbonden en werkgeversorganisaties. 15 euro meer is een stijging van slechts 1,57 procent wat minder is dan de 3 procent van de huidige inflatie in Spanje. Deze 15 euro extra wordt met terugwerkende kracht vanaf 1 september 2021 betaald aan de werknemers die een minimumloon ontvangen (14 betalingen per jaar). 

Een team van experts zegt dat de verhoging nog hoger moet zijn dan wat de regering en vakbonden willen. Zij spreken over een verhoging tussen 61 en 99 euro tot aan 2023 om zo op een minimumloon te komen tussen 1.011 en 1.049 euro in 14 betalingen wat tussen de 6,4 en 10,4 procent meer is dan de huidige 950 euro bruto per maand. De experts zeggen dat het minimumloon dit jaar met 12 tot 19 euro verhoogd moet worden.

Op 1 januari 2019 werd het minimumloon in Spanje al met 22,3 procent verhoogd van 735,90 euro bruto per maand naar 900 euro bruto per maand (bij 14 betalingen). In 2020 was de stijging minder groot met 5,5 procent van 900 euro bruto naar 950 euro per bruto per maand of 13.300 euro bruto per jaar (14 betalingen). 

Europees gezien

Eurostat heeft in augustus 2021 de minimumlonen van alle EU-landen bekeken en dat verwerkt in een rapport. Daaruit bleek dat Spanje met het ‘Salario Minimo Interprofessional’ van 950 euro in de top 10 op een zevende plaats is blijven staan. In het geval van Spanje staat het land op de lijst met 1.108,33 euro minimumloon per maand aangezien men rekening houdt met de twee extra maanden (in Spanje is het 950 euro per maand bij 14 betalingen). Hieronder de top 10 van EU-lidstaten met de hoogste minimumloon per augustus 2021 (KLIK HIER voor het hele overzicht).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.