Spanje onderzoekt belastingverlaging lage inkomens en verhoging hoge inkomens

Spanje onderzoekt belastingverlaging lage inkomens en verhoging hoge inkomens
Beeld: Freepik

Spanje onderzoekt belastingverlaging lage inkomens en verhoging hoge inkomens

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Er is de laatste weken veel te doen over de inkomstenbelasting of IRPF in Spanje. In diverse autonome regio’s hebben de regionale overheden besloten om de belasting die door hen beheerd wordt te verlagen. In sommige gevallen geldt dat voor de rijke inwoners zoals in Andalusië, Madrid en Murcia terwijl andere regio’s zoals Valencia en Galicië juist kiezen voor een verlaging van de lage inkomensgroepen. Nu denkt ook de Spaanse regering na over belastingverlagingen en -verhogingen op landelijk niveau.

UPDATE: Na de plaatsing van ons artikel vrijdagmorgen heeft de regering de maatregelen aangekondigd. Inwoners die minder dan 21.000 euro verdienen per jaar gaan minder inkomstenbelasting betalen. Volgens de minister van Belastingen zal iemand die een jaarinkomen heeft van 18.000 euro nu 746 euro minder gaan betalen, een gepensioneerd iemand met een jaarinkomen van 16.500 euro gaat 689 euro minder betalen. Daar tegenover staat dat 23.000 belastingbetalers in Spanje die meer dan 3 miljoen hebben nu meer gaan betalen.

De Spaanse minister van Belastingen María Jesús Montero heeft bevestigd dat de regering onderzoekt of in de belastinghervorming een belastingverlaging in het hele land voor de lage inkomens gerealiseerd kan worden. Daartegenover staat dan wel dat de rijke inwoners meer gaan betalen, iets waar al eerder over werd gesproken. Daarbij wordt ook geschreven over gunstige belastingmaatregelen voor zelfstandige ondernemers en het midden- en kleinbedrijf.

De regering legt nu de laatste hand aan een pakket fiscale maatregelen dat een grotere inspanning van de hoogste inkomens zal vergen en dat, hoewel het geen algemene belastingverlaging zal omvatten, maatregelen zou kunnen overwegen voor bepaalde belastingbetalers uit het lagere inkomenssegment, zo bevestigen diverse kranten.

Ga naar de inhoud