Search
menu
Search

Hoog risico op een uitbraak van hondsdolheid vanwege de lage vaccinatiegraad van honden in Spanje

Hoog risico op een uitbraak van hondsdolheid vanwege de lage vaccinatiegraad van honden in Spanje
Beeld: Canva

Hoog risico op een uitbraak van hondsdolheid vanwege de lage vaccinatiegraad van honden in Spanje

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Volgens een epidemiologisch rapport over hondsdolheid in Spanje van MSD Animal Health is er een hoog risico op een uitbraak van hondsdolheid vanwege de lage vaccinatiegraad van honden. Deze ziekte treft volgens de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 150 landen en doodt jaarlijks 60.000 mensen, iets waar elk jaar op 28 september aandacht voor wordt gevraagd op de Werelddag tegen Hondsdolheid.

De situatie in Spanje is vooral kritiek in bepaalde autonome regio’s zoals Catalonië aangezien daar sinds 2019 een zeer lage frequentie van vaccinatie tegen hondsdolheid is met een vaccinatiegraad die sinds dat jaar nog geen 12% heeft bereikt.

In Spanje is het de regionale overheid in de autonome regio’s die de vaccinatiestrategie tegen hondsdolheid bepaald. in principe is deze verplicht is heel Spanje, behalve in Galicië, Baskenland en Catalonië, terwijl in Asturië het vaccin alleen verplicht is bij potentieel gevaarlijke honden (PPP). Daardoor is de vaccinatiegraad in Spanje erg laag in die regio’s waar het niet verplicht is maar helaas ook waar waar het wel verplicht is, aldus het rapport.

MSD Animal Health heeft altijd een jaarlijks verplicht vaccinatieprotocol in Spanje verdedigd tegen hondsdolheid voor honden, katten en fretten met als doel een einde te maken aan deze gevaarlijke zoönose die dodelijk kan zijn voor de mens.

Zoals eerder vermeld treft deze ziekte meer dan 150 landen en veroorzaakt het jaarlijks de dood van ongeveer 60.000 mensen, volgens gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Om deze reden beveelt de WHO de vaccinatie van ten minste 70% van de honden in risicogebieden aan om menselijke gevallen tot nul te verminderen. Dat is relevant aangezien hondsdolheid een sterftecijfer van 99% heeft als het eenmaal bij mensen is gemanifesteerd.

Ga naar de inhoud