Mercadona een van de Spaanse supermarkten die de prijzen het meest heeft verhoogd

Mercadona een van de Spaanse supermarkten die de prijzen het meest heeft verhoogd
Beeld: Canva

Mercadona een van de Spaanse supermarkten die de prijzen het meest heeft verhoogd

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De verschillen tussen de supermarkten en supermarktketens kunnen enorm zijn in Spanje. Zo zijn er verschillen van meer dan 994 euro per jaar in uitgaven in de goedkoopste en duurste supermarkten van het land. Volgens een onderzoek van OCU, de Vereniging van Consumenten van Spanje, is de goedkoopste supermarkt van het hele land de Dani keten in de provincie Granada. De duurste supermarkt van Spanje is de Sánchez Romero keten in Madrid.

De Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) heeft dezelfde boodschappen gedaan in 1.180 supermarkten in 65 steden in Spanje. Daarbij werd gekeken naar vier verschillende winkelmandjes: ‘cesta OCU’ met 239 producten van huismerken en bekende merken; ‘cesta fresca’ met verse producten zoals groente, fruit, vlees en vis; ‘cesta de marcas’ met alleen merkproducten; ‘cesta economica’ met alleen producten van huismerken. In totaal heeft het team van OCU 173.392 verzameld en vergeleken.

Zoals al te verwachten was heeft OCU de grootste prijsstijging van de afgelopen 34 jaar geregistreerd. De prijzen in de ‘cesta OCU’ zijn met 15,2% gestegen in één jaar tijd. Uit het onderzoek blijkt dat bij 95% van de onderzochte producten de prijzen zijn gestegen met uitschieters zoals zonnebloemolie (+118%); muffins (+75%); olijfolie (+53%), pasta (+56%), meel (+50%).

De onderstaande supermarkten hebben de afgelopen 12 maanden de prijzen het minst of meest verhoogd. Daarbij valt op dat de publiekslieveling Mercadona samen met het Spaanse Día en Plaza de Día op de lijst staan met de hoogste prijsverhoging.

De prijsstijging is algemeen en vrij homogeen, aangezien veel ketens stijgingen tussen 10 en 15% hebben laten zien. Er zijn echter ketens die boven dat percentage zijn geklommen. De vestigingen van de Dia-groep zijn degenen die het meest zijn gestegen, Dia & Go (17,1%), La Plaza de Dia (16,2%) en Dia a Dia (+15,2%) en ook Mercadona is flink in prijzen gestegen  (16,1%). Daartegenover staat dat Alimerka (8,4%), Carrefour Express (8,5%) en BM Urban (8,8%) het minst in prijs zijn gestegen.

supermarktenOCU
Ga naar de inhoud