Search
menu
Search

Oktober begint in Spanje met hoogste temperaturen van afgelopen 70 jaar

Oktober begint in Spanje met hoogste temperaturen van afgelopen 70 jaar
Beeld: @AEMET_Esp & canva.com

Oktober begint in Spanje met hoogste temperaturen van afgelopen 70 jaar

De warmste dagen van deze nieuwe nazomerse periode beginnen, die veel verder gaat dan wat we kennen als de “Veranillo de San Miguel”. Een abnormaal, uitzonderlijk warm begin van de herfst. Volgens de voorspellingen van de Spaanse Weerdienst AEMET kunnen de komende dagen verschillende temperatuur-records worden gebroken. En niet alleen in het zuiden van het land. Om soortgelijke temperaturen te vinden eind september en begin oktober, moet men 70 jaar teruggaan naar de jaren vijftig.

In het weekend kunnen temperaturen van meer dan 38 graden worden bereikt in de provincies Córdoba en Sevilla, waarbij de 40 graden of meer ook niet worden uitgesloten. Van vrijdag tot en met maandag zullen het Spaanse vasteland en de eilanden gedurende 96 uur de hoogste temperaturen in een maand oktober ervaren.

“Sinds 1950 zijn er geen records van een zo buitengewoon en intens herfstseizoen als hetgeen de komende dagen wordt verwacht”, waarschuwt een woordvoerder van de Spaanse weerdienst AEMET. Over het algemeen zullen de maxima 5-10 graden hoger zijn dan normaal voor deze tijd van het jaar. Dit betekent temperaturen die in sommige gebieden in de buurt van de 40 graden komen. 

Er zullen volgens de AEMET meerdere temperatuur-records verbroken gaan worden. De hoogste temperatuur die in Spanje is gemeten in een maand oktober is 37,5 graden in Marbella (Málaga) in 2014, gevolgd door 37,4 in oktober 2004 in Andújar (Jaén). Naar aanleiding van de prognoses kunnen deze maxima in de komende dagen worden verbroken.

Zondag zal de warmste dag van de hele nazomerse periode zijn. Op die dag kunnen in veel delen van Spanje verschillende historische temperatuur-records worden gebroken. In Madrid dateert het enige 30-graden-record aan het begin van oktober uit 1930, maar dit record kan dit weekend worden geëvenaard of overtroffen, omdat maxima tot 32 graden worden verwacht.

Hetzelfde kan gebeuren in Castilië en León waar in Segovia op zondag 30 graden wordt verwacht, wat een record zou kunnen zijn voor oktober. In Ávila is de situatie hetzelfde want het record voor oktober in die stad is 29,2 graden in 2004. Het is zeer waarschijnlijk dat dit record wordt verbroken, aangezien de 30 graden verwacht wordt gedurende 3 opeenvolgende dagen (vrijdag, zaterdag en zondag).

Op zondag 1 oktober worden in Sevilla en Córdoba temperaturen van 38 tot 39 graden gemeten waarbij men de 40 graden of meer ook niet uitsluit, terwijl het ook op andere plaatsen in Andalusië warmer dan normaal zal worden, zoals 35 graden in Granada, 28 graden in Málaga, 33 graden in Almería en 31 graden in Cádiz. Langs de Middellandse Zeekust zoals in Catalonië, de Valencia regio en Murcia zullen de temperaturen tussen de 27 en 32 graden liggen.

In het noorden van het Spaanse vasteland komen de temperaturen in de buurt van de 30 graden. Er wordt bijvoorbeeld 29 graden verwacht in Bilbao, 33 graden in Lugo, 32 graden in Pontevedra en 35 graden in Ourense. In het noorden zoals in Aragón en Navarra zal het kwik ook stijgen tot de 30 graden, maar zal het in de avonduren koeler zijn.

De Canarische Eilanden zullen ook getroffen worden door de abnormaal warme herfst in Spanje. Op de oostelijke eilanden, zoals Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote, kunnen temperaturen van meer dan 34 graden worden bereikt terwijl het op de overige eilanden ook rond de 30 graden blijft. Op de Balearen eilanden zullen de temperaturen ook rond de 30 graden liggen, wat uitzonderlijk is voor een oktobermaand.

Met de prognoses die vandaag beschikbaar zijn, lijkt het erop dat de temperaturen zullen beginnen te dalen op woensdag 4 of donderdag 5 oktober, maar het is niet mogelijk om het einde van deze ongebruikelijke warmte voor de tijd te bepalen, die lang en aanhoudend is. En het is ook belangrijk om te benadrukken dat deze abnormale situatie niet alleen in Spanje voorkomt, maar ook in veel andere Europese landen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?