Nieuwe euthanasiewet in Spanje weer wat dichterbij

123rf
Beeld: 123rf

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Er werd reeds in juni dit jaar over de euthanasiewet ofwel “ley de eutanasia” in Spanje gediscussieerd waarbij op dat moment alle politieke partijen behalve de conservatieve Partido Popular (PP) het met elkaar eens waren en het voorstel van de socialistische PSOE goedkeurden. Vorige week was de euthanasie weer een onderwerp van gesprek in Spanje waarbij dit keer de partij Ciudadanos zich onthield van stemmen omdat ze het niet met alles eens zijn en liever spreken van een waardige dood (muerte digna) in plaats van euthanasie (eutanasia).

Over het algemeen zijn alle politieke partijen in Spanje, inclusief Ciudadanos, het eens met elkaar dat er gesproken dient te worden over een vrijwillige levensbeëindiging en dat de weg via de wet vrijgemaakt dient te worden om dit mogelijk te maken in Spanje. De enige politieke partij die niets wil weten van euthanasie is de Partido Popular (PP) omdat zij het idee van een euthanasie als een “sociale mislukking” ziet.

De PSOE zoekt een manier waarbij niet alleen de wetten aangepast worden maar dat het hele proces wat bij euthanasie komt kijken gecontroleerd wordt. In het wetsvoorstel van juni overweegt men “een waardig einde van het leven om het verlengen van een lijdensweg te voorkomen” van mensen met een ernstige en ongeneeslijke ziekte of chronische handicap waarbij men zou lijden.

Stap één

Ondanks dat er nu in de politiek in Spanje gesproken wordt over euthanasie wil dit niet zeggen dat dit snel ingevoerd zal worden. De eerste stap waarmee men nu bezig is, is de weg vrij maken om de strafwet (Código Penal) aan te passen zodat degene die meehelpen met een vrijwillige levensbeëindiging niet strafbaar meer zijn.

Het probleem op dit moment is dat er alleen nog aandacht wordt gegeven aan de personen rondom de patiënt die een einde aan zijn/haar leven wil maken. Dat wil zeggen, men wil eerst discussiëren over een wetswijziging waardoor de personen die helpen bij een euthanasie niet strafbaar meer zijn.

Volgens velen wordt dat echter gezien als stap één van een lang en moeilijk stappenplan. Aan de discussie rondom euthanasie in Spanje is voorlopig nog geen einde gekomen.

Actuele situatie Spanje

Medisch geassisteerde zelfdoding (suicidio asistido) en vrijwillige levensbeëindiging of euthanasie (eutanasia) worden op dit moment geclassificeerd als misdrijven in het Spaanse strafwetboek (Código Penal).

Het debat over de regelgeving en het recht op een waardig overlijden is in Spanje tot nu toe in het Spaanse Parlement steeds uitgesteld omdat de PP er niets van wil weten (ze zijn ook geen fan van abortus) maar met de nieuwe socialistische PSOE regering aan de macht wordt er eindelijk wel over gesproken.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

8
Reageer op dit artikel

4 Comment threads
4 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Saelaert Eddy

THIS IS REALITY HUMANS, In Belgium, houdt de wetgeving zich vast aan…..oude regels en of aan de cirkel van jobs in stand houden/crieeren en geld. Wij hebben enkel één keuze, om uit dit leven te stappen nl; als wij, bij ons volle verstand zijn, dit nog kunnen zeggen en of schrijven. Sommige, artsen beginnen met goede bedoelingen ouderen (familie) hierbij te ondersteunen. Daarbij komt dat vele huisartsen zich bijscholen tot LUIF-arts ( zoek via google). Nadien of halverwege merk je op dat die artsen te zalvend spreken, de echtheid wegschuiven en of de woonzorg centra helpen dergelijke dementerenden in de… Lees verder »

Juan74

Het zal enorm stil worden zonder jullie.
Maar doe ze thuis vooral de groeten.
Wij gaan nog ff door hier met ons allen het mooie leven vieren dat we hier hebben.

Femke

ik ben het volledig met je eens Maria .Mensen onnodig zien lijden is voor hun maar ook voor hun familie onaanvaarbaar Moet het mij overkomen onmiddellijk terug naar Belgie

Eddy

Femke hoj, Comes tas, Ik ga mee in je denken, muerte digna, in belgica. Het zou, alhier, beter dienen te zijn! Het tegendeel is waar; verplicht = 2 goedkeuringen van artsen, 1 van ziekenhuisarts ( dit is uiteraard bedenkelijk)( deze arts moet voor werk en beddenvulling zorgen). Daarnaast mag je in geen enkel geval, enige, kenmerken, vaststelling, van parkinson/dementie vertonen. M’n pa 84jr woont in een home, met partner, helaas dit kon in 2015 pas als ik een papiertje, lees BEWIJS, een catschaal, waarop hij één of andere ernstige ziekte heeft of zal krijgen. Lieve Femke, ook in Belgium, houdt… Lees verder »

Patrick

Dit is de enige reden waarom ik naar België zou terug gaan .

Maria

Het is voor mij ook de enige reden om terug te gaan naar Nederland
Voor mij geen eindeloos gemartel ik wil als een waardig mens afscheid nemen
Ik ben oud verpleegster en heb deze lijdensweg vaak genoeg gezien
DUS VOOR MIJ NIET DANK JE
Maria

Saelaert Eddy

THIS IS REALITY HUMANS, In Belgium, ( hopelijk blijven de NLs hier beeter in) houdt de wetgeving zich vast aan…..oude regels en of aan de cirkel van jobs in stand houden/crieeren en geld. Wij hebben enkel één keuze, om uit dit leven te stappen nl; als wij, bij ons volle verstand zijn, dit nog kunnen zeggen en of schrijven. Sommige, artsen beginnen met goede bedoelingen ouderen (familie) hierbij te ondersteunen. Daarbij komt dat vele huisartsen zich bijscholen tot LUIF-arts ( zoek via google). Nadien of halverwege merk je op dat die artsen te zalvend spreken, de echtheid wegschuiven en of… Lees verder »

cvd110@gmail.com

Idem dito

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.