Catalonië wil een eigen NASA en nanosatellieten voor 18 miljoen euro

Catalonië wil een eigen NASA en nanosatellieten voor 18 miljoen euro
Beeld: Freepik

Catalonië wil een eigen NASA en nanosatellieten voor 18 miljoen euro

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De autonome regio Catalonië wil een ‘digitaal land’ zijn en heeft het ruimteprogramma NewSpace aangekondigd. Dat is te vergelijken met een eigen NASA op zijn Catalaans. De Generalitat de Catalunya zal de komende vier jaar minstens 18 miljoen euro investeren in een project waaronder het lanceren van eigen nanosatellieten die de regio de lucht in wil schieten.

Middenin een wereldwijde pandemie met elke dag duizenden geïnfecteerden en tientallen doden in de autonome regio Catalonië, heeft de regio besloten mee te doen in de ruimterace door en eigen regionale NASA op te zetten. 

De plannen zijn om in 2020 en 2021 tenminste 2,5 miljoen euro te investeren in het oprichten het Catalaanse ruimteagentschap NewSpace en door twee nanosatellieten te lanceren om de komende jaren minstens 1.200 banen te genereren.

Het doel is om Catalonië als een digitaal ‘land’ op de digitale wereldkaart te plaatsen, niet alleen voor eigen gebruik maar ook voor als producent van digitale technologieën. 

Op dit moment is de Catalaanse overheid op zoek naar de geschikte producent voor de ‘ nanosatélites’ waarvan er twee gelanceerd moeten worden de komende twee jaar gevolgd door tien anderen om een sterrenbeeld (constelación) van twaalf nanosatellieten.

Ga naar de inhoud