Spaanse rechter: Rusland wilde 10.000 militairen aan Puigdemont geven

Spaanse rechter: Rusland wilde 10.000 militairen aan Puigdemont geven
beeld: Europa Press
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Op woensdag hebben er tijdens politieoperatie ‘Volhov’ van de Guardia Civil in opdracht van een rechter tientallen huiszoekingen plaatsgevonden en werden 21 betrokken personen aangehouden. Het gaat om een zaak waar het Catalaanse separatisme en de naar België gevluchte voormalige Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont bij betrokken zijn. Maar ook Rusland wordt ervan verdacht zich met de Catalaanse onafhankelijkheidsstrijd te willen bemoeien waarbij de rechter zich baseert op telefoongesprekken.

Rechter Joaquín Aguirre verdankt Carles Puigdemont ervan direct of indirect contact te hebben gehad met een belangrijke groep personen in Rusland. De rechter baseert zich op informatie uit opgenomen telefoongesprekken van Victor Terradellas en Russische contactpersonen.

De Russische groep (waarbij op de Spaanse televisie ook de naam Putin genoemd wordt) heeft blijkbaar 10.000 militairen beloofd om een militair conflict te beginnen met Spanje en de regionale schuld te betalen als Puigdemont de afscheiding van Spanje zou aankondigen. Uiteindelijk besloot Puigdemont het aanbod niet aan te nemen omdat, zoals diverse betrokken personen melden, hij in zijn onderbroek scheet (Es va cagar les calces).

Uit de opgenomen telefoongesprekken en andere bewijsstukken zou blijken dat een ‘grupo ruso’ (een Russische groep) met leden die teruggaan naar de tijd van Gorbachev niet alleen militairen wilde sturen maar ook financiële hulp door de regionale schuld met Spanje te betalen om zo van Catalonië een nieuw Zwitserland te maken. Daarnaast wilden ze honderden miljoenen investeren in Mediapro, een Catalaans mediabedrijf.

Op woensdag zijn diverse personen aangehouden en werden huiszoekingen uitgevoerd omdat deze personen verdacht worden van het verspreiden van fake news en lastercampagnes op internet en in de pers om de situatie in Spanje te omschrijven als de ergste sinds de tweede wereldoorlog of dat er niet gestemd mag worden in Spanje, dat de Catalanen onderdrukt worden etc.

Ook is er contact gezocht met bekende persoonlijkheden zoals Julian Assange, oprichter van Wikileaks, en Edward Snowden die op internet lastercampagnes starten met misleidende informatie en fake news (campagnes die overigens ook abrupt stopten). Daarnaast werd er gebruik gemaakt van Russische fake news verspreiders Sputnik en Russia Today.

In Catalonië werd er gereageerd door de straten op te gaan als protest en wordt de actie als de zoveelste onderdrukkende actie gezien van de Spaanse staat in een poging om het separatisme kapot te maken. Puigdemont liet vanuit Waterloo weten het niet eens te zijn met deze politieactie waarbij ook hij de Spaanse staat beschuldigd van een poging tot ‘politieke dood’ van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging. 

Maar de rechter is ook op zoek naar bewijzen voor het doorsturen en illegaal gebruik maken van openbare fondsen voor de separatistische strijd en de financiering van het verblijf van Puigdemont in Waterloo.