Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs

Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs
Beeld: 123rf

Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – De Mossos d’Esquadra hebben gewaarschuwd dat er steeds meer meldingen binnenkomen van diefstal door valse gasinspecteurs in Catalonië. Het merendeel van de slachtoffers zijn oudere vrouwen die alleen wonen of op het moment van beroving alleen thuis zijn. De politie waarschuwt ook dat valse gasinspecteurs steeds meer vrouwen zijn om zo voor het openen van de deur vertrouwen proberen te winnen van het slachtoffer.

Tot nu toe dit jaar zijn de aangiften van diefstal door valse gasinspecteurs of in het Spaans ‘falsos revisores del gas’ of valse elektriciteitsinspecteurs explosief gestegen. Tot nu toe zijn er in 2021 bij de Mossos d’Esquadra 186 aangiften binnengekomen. De politie heeft ook gemerkt dat er een nieuwe tendens is dat er minder mannelijke maar meer vrouwelijke valse inspecteurs zijn.

Vrouwen worden gebruikt omdat zij sneller het vertrouwen winnen van de oudere vrouwelijke slachtoffers. Daarnaast gaat het vaak om twee personen zoals twee vrouwen en soms drie personen waarbij een chauffeur buiten op hen wacht. Daarnaast zorgt het mondkapje ervoor dat deze personen minder makkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

Tot nu toe in 2021 zijn er tot 25 oktober 186 aangiften gedaan bij de politie wat er nu al meer zijn dan de 98 gevallen in 2020 en 96 gevallen in 2019. In de maand april dit jaar zijn er 31 gevallen gemeld terwijl dat 32 gevallen was in 2019 van januari tot en met april.

De politie is een campagne gestart om ouderen erop te wijzen dat ze nooit zomaar de deur open moeten doen voor inspecteurs. Als er een gas inspectie komt dan wordt dat altijd per brief aangekondigd van tevoren. Laat nooit een inspecteur binnen zonder afspraak en betaal nooit contant.

Ga naar de inhoud