Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs

Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs
Beeld: 123rf

Catalaanse politie waarschuwt voor explosieve stijging valse gasinspecteurs

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

BARCELONA – De Mossos d’Esquadra hebben gewaarschuwd dat er steeds meer meldingen binnenkomen van diefstal door valse gasinspecteurs in Catalonië. Het merendeel van de slachtoffers zijn oudere vrouwen die alleen wonen of op het moment van beroving alleen thuis zijn. De politie waarschuwt ook dat valse gasinspecteurs steeds meer vrouwen zijn om zo voor het openen van de deur vertrouwen proberen te winnen van het slachtoffer.

Tot nu toe dit jaar zijn de aangiften van diefstal door valse gasinspecteurs of in het Spaans ‘falsos revisores del gas’ of valse elektriciteitsinspecteurs explosief gestegen. Tot nu toe zijn er in 2021 bij de Mossos d’Esquadra 186 aangiften binnengekomen. De politie heeft ook gemerkt dat er een nieuwe tendens is dat er minder mannelijke maar meer vrouwelijke valse inspecteurs zijn.

Vrouwen worden gebruikt omdat zij sneller het vertrouwen winnen van de oudere vrouwelijke slachtoffers. Daarnaast gaat het vaak om twee personen zoals twee vrouwen en soms drie personen waarbij een chauffeur buiten op hen wacht. Daarnaast zorgt het mondkapje ervoor dat deze personen minder makkelijk geïdentificeerd kunnen worden.

Tot nu toe in 2021 zijn er tot 25 oktober 186 aangiften gedaan bij de politie wat er nu al meer zijn dan de 98 gevallen in 2020 en 96 gevallen in 2019. In de maand april dit jaar zijn er 31 gevallen gemeld terwijl dat 32 gevallen was in 2019 van januari tot en met april.

De politie is een campagne gestart om ouderen erop te wijzen dat ze nooit zomaar de deur open moeten doen voor inspecteurs. Als er een gas inspectie komt dan wordt dat altijd per brief aangekondigd van tevoren. Laat nooit een inspecteur binnen zonder afspraak en betaal nooit contant.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.