Het Allerheiligen vakantieweekend in Spanje kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’

Het Allerheiligen vakantieweekend kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’
Beeld: 123rf

Het Allerheiligen vakantieweekend in Spanje kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Het weekend van 29, 30, 31 oktober en 1 november staat in Spanje bekend als de ‘Puente de Todos los Santos’, ofwel het Allerheiligen vakantieweekend. Naast dat op 1 november men in Spanje de overleden personen eert en het enorm druk is bij kerkhoven en begraafplaatsen, is het ook een lang-weekend en trekken veel inwoners van Spanje er gedurende enkele dagen op uit. Maar deze korte vakantieperiode kan in het water vallen omdat er slecht weer voorspeld is.

De weerexperts spreken over een ‘atmosferische rivier’ wat vreemd klinkt in het Nederlands maar in het Engels officieel ‘Atmospheric river’ heet en in het Spaans ‘Río Atmosférico’. Het gaat om lange slierten van vocht die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het horizontale transport van waterdamp buiten de tropen, meestal tussen grote gebieden met een uiteenlopende luchtstroom aan het oppervlak. Ze zijn meestal enkele kilometers lang en honderden kilometers breed 

De woordvoerder van de Spaanse weerdienst Aemet zegt dat er grote hoeveelheden waterdamp van tropische en subtropische gebieden naar Spanje komen met overvloedige regens tot gevolg.

In Galicië, ten westen van Castilië en León, Extremadura en ook in het uiterste westen van Andalusië, zal de regenval plaatselijk sterk en aanhoudend zijn. In sommige gevallen kan het meer dan 15 liter per vierkante meter in slechts één uur tijd of meer dan 40 liter per vierkante meter in twaalf uur tijd regenen.

In praktisch heel Spanje zal het gaan regenen in het Halloween en Allerheiligen weekend waarbij er op diverse plaatsen kans is op storm met harde windvlagen. Omdat er veel wolken zijn zullen de dagtemperaturen aanzienlijk lager zijn en kan men wel spreken van een echt begin van de herfst in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.