Het Allerheiligen vakantieweekend in Spanje kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’

Het Allerheiligen vakantieweekend kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’
Beeld: 123rf

Het Allerheiligen vakantieweekend in Spanje kan in het water vallen vanwege ‘atmosferische rivier’

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het weekend van 29, 30, 31 oktober en 1 november staat in Spanje bekend als de ‘Puente de Todos los Santos’, ofwel het Allerheiligen vakantieweekend. Naast dat op 1 november men in Spanje de overleden personen eert en het enorm druk is bij kerkhoven en begraafplaatsen, is het ook een lang-weekend en trekken veel inwoners van Spanje er gedurende enkele dagen op uit. Maar deze korte vakantieperiode kan in het water vallen omdat er slecht weer voorspeld is.

De weerexperts spreken over een ‘atmosferische rivier’ wat vreemd klinkt in het Nederlands maar in het Engels officieel ‘Atmospheric river’ heet en in het Spaans ‘Río Atmosférico’. Het gaat om lange slierten van vocht die verantwoordelijk zijn voor het grootste deel van het horizontale transport van waterdamp buiten de tropen, meestal tussen grote gebieden met een uiteenlopende luchtstroom aan het oppervlak. Ze zijn meestal enkele kilometers lang en honderden kilometers breed 

De woordvoerder van de Spaanse weerdienst Aemet zegt dat er grote hoeveelheden waterdamp van tropische en subtropische gebieden naar Spanje komen met overvloedige regens tot gevolg.

In Galicië, ten westen van Castilië en León, Extremadura en ook in het uiterste westen van Andalusië, zal de regenval plaatselijk sterk en aanhoudend zijn. In sommige gevallen kan het meer dan 15 liter per vierkante meter in slechts één uur tijd of meer dan 40 liter per vierkante meter in twaalf uur tijd regenen.

In praktisch heel Spanje zal het gaan regenen in het Halloween en Allerheiligen weekend waarbij er op diverse plaatsen kans is op storm met harde windvlagen. Omdat er veel wolken zijn zullen de dagtemperaturen aanzienlijk lager zijn en kan men wel spreken van een echt begin van de herfst in Spanje.

Ga naar de inhoud