Hoogste prijzen voor benzine en diesel sinds 2013 in Spanje

Hoogste prijzen voor benzine en diesel sinds 2013 in Spanje
Beeld: 123rf

Hoogste prijzen voor benzine en diesel sinds 2013 in Spanje

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De afgelopen week zijn de brandstofprijzen opnieuw omhoog gegaan in Spanje volgens de Weekly oil bulletin van de Europese Unie. Wat betreft de benzineprijs is deze 29,7 procent hoger dan vorig jaar en is dat 33,9 procent bij de dieselprijs. Er wordt verder gesproken over de hoogste prijzen sinds acht jaar in 2013. Deze prijsstijging bij de brandstof komt bovenop de nog steeds stijgende gas- en elektriciteitsprijzen in Spanje en in de EU.

De brandstofprijzen zijn in Spanje (net zoals overal) al maanden aan het stijgen en hebben het hoogste niveau sinds 2013 bereikt, in het geval van benzine in februari dat jaar en wat betreft diesel september dat jaar. Gemiddeld kost in Spanje een liter benzine (gasolina) op dit moment 1,497 euro. In het geval van diesel (gasóleo) betaalt men nu 1,373 euro per liter.

Met deze prijzen kost het vullen van een 55 liter tank benzine op dit moment 82,34 euro wat 15,07 euro meer is dan begin 2021 toen dat nog 67,27 euro was (1,223 per liter). Het vullen van een 55 liter tank diesel kost nu 75,52 euro wat 14,69 euro meer is dan aan het begin van dit jaar toen dat nog 60,83 euro was (1,106 per liter).

Met deze prijsstijgingen is de brandstof in Spanje nog steeds goedkoper dan het gemiddelde in de EU en de eurozone. De gemiddelde literprijs voor Eurosuper 95 is in de EU 1,640 euro en in de eurozone 1,698 euro. De gemiddelde literprijs voor diesel in de EU is 1,500 euro en in de eurozone 1,525 euro.

SpanjeNederlandBelgiëFrankrijk
Benzine 951,4971,9661,6291,648
Diesel1,3731,6371,6421,553

Het lagere niveau van de definitieve brandstofprijzen in Spanje ten opzichte van de omringende landen is te wijten aan het feit dat Spanje ondanks btw-verhogingen, hogere belastingen en biodiesel heffingen in het algemeen nog steeds een lagere fiscale druk heeft dan het gemiddelde in de Europese Unie.

NOTA: Het gaat hier om gemiddelde prijzen in Spanje zoals vermeld in de Weekly Oil Bulletin. Bij het tankstation in Spanje zijn de prijzen meestal anders want dit hangt er helemaal vanaf waar men tankt, in welke regio, stad of op welk eiland (Canarische Eilanden zijn doorgaans goedkoper).

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.