Spaanse bioscoopfilm over de ondergedoken Nazi’s in de badplaats Denia

Spaanse bioscoopfilm over de ondergedoken Nazi’s in de badplaats Denia
Beeld: El Sustituto

Spaanse bioscoopfilm over de ondergedoken Nazi’s in de badplaats Denia

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – Denia is voor miljoenen toeristen de ideale badplaats aan de Costa Blanca maar Denia heeft ook een donker verleden, iets wat veel vakantiegangers niet weten of al lang vergeten zijn. Denia was naast Marbella een stad waar veel Nazi’s na het einde van de Tweede Wereldoorlog een onderkomen zochten want het Spanje van dictator Franco gaf hen bescherming. In de recent verschenen bioscoopfilm ‘El Sustituto’ is dit Duitse-Nazi verleden van Denia te zien.

In 2105 schreef Hugo Renaerts al in een boek over de ondergedoken Nazi’s in Denia en Marbella (KLIK HIER) en nu heeft de filmregisseur Óscar Aibar de film ‘El Sustituto’ of in het Nederlands ‘De Opvolger’ gemaakt. Het is een spannende thriller geworden die gebaseerd is op echte gebeurtenissen, de ondergedoken Nazi’s die tijdens de Franco dictatuur en Transitie in stijl leefden zonder zich te hoeven verschuilen.

In het Spanje van 1982 aanvaardt een jonge politieagent (Ricardo Gómez), gehard in de meest ruige wijken van Madrid, een bestemming in een kleine badplaats, in de hoop zijn dochter te genezen en kwaliteit van leven te krijgen. Daar aangekomen is hij betrokken bij het onderzoek naar de vreemde moord op de inspecteur die hij moet vervangen. Beetje bij beetje leiden zijn vermoedens hem naar een strandhotel waar verschillende oudere nazi’s wonen die door veel landen zijn opgeëist voor misdaden tegen de menselijkheid.De cast bestaat naast de jonge agent Ricardo Gómez ook uit Vicky Luengo, Pere Ponce, Pol López, Joaquín Climent, Nuria Herrero, Bruna Cusí, Susi Sánchez, Guillermo Montesinos en Pep Corté.

Het is nog niet duidelijk of deze film ook in Nederland en/of België te zien zal zijn of wellicht later via Netflix of Amazon Prime Video te zien is. Voorlopig is de enige manier om deze film te zien naar de bioscoop gaan zoals de Auto-cine Drive-in in Denia.

Ga naar de inhoud