130 riooldeksels gestolen in een woonwijk in aanbouw in Guadalajara

130 riooldeksels gestolen in een woonwijk in aanbouw in Guadalajara
Beeld: Canva

130 riooldeksels gestolen in een woonwijk in aanbouw in Guadalajara

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GUADALAJARA – Valdeluz, het grote bouwproject van Rafael Santamaria, heeft al een faillissement, een plaag van krakers en de waardedaling van het vastgoed doorstaan. Bij die zeven plagen voegt zich nu ook de volgende, en behoorlijk absurd; de diefstal van maar liefst 130 riooldeksels.

Vorige week was het even schrikken voor een paar buurtbewoners uit Valdeluz (Guadalajara). Tijdens de ochtendwandeling viel een van hen bijna in een gat, toen die nabij sector 1 van het wooncomplex vaststelde dat het riooldeksel verdwenen was. Sector 1 is een deel dat nog steeds in aanbouw is. Het wordt door andere bewoners gebruikt om met de hond te gaan wandelen of een potje te voetballen. Eerst dacht men nog dat het gemeentebestuur achter de daad zat, tot bleek dat heel wat deksels vermist werden zonder een spoor van openbare werken.

In het holst van de nacht bleken dieven maar liefst 130 riooldeksels en een paar roosters te hebben gestolen. De politie had echter camera’s geplaatst over het hele gebied. De Guardia Civil weet dus al wie er achter de roof zit. “Het zijn een paar oude bekenden voor ons.”, klinkt het bij hen. “Het is niet de eerste keer dat dergelijke diefstallen hier gebeuren, maar het klopt dat het zo lang geleden was dat we ze al vergeten waren”.

De modus operandi van de dieven is goedkoop en eenvoudig. Je hebt slechts twee personen en een bestelwagen nodig. Een iemand die rijdt en de ander die achteraan de bestelwagen zit. Die laat een haak zakken en hijst het deksel in het voertuig, bijna zonder dat dat stil staat. 

De roof van de deksels staat in verband met de stijgende grondstofprijzen. Ijzer gaat nu de deur uit voor 0,17 euro per kilogram bij de voddeventers. De dieven smelten de deksels of verkopen ze aan illegale venters. Een deksel weegt al snel 110 kilogram. Een deksel is dus 19 euro waard, wat betekent dat de dieven in Valdeluz zo een 2.500 euro verdienden op 1 avond.

Sinds haar oprichting in 2006 heeft de stad Valdeluz het licht nog steeds niet gezien. Oprichter Rafael Santamaria had er gehoopt een nieuwe stad uit de grond te stampen waar werknemers uit Madrid rustig konden komen wonen. Dankzij de AVE die er stopt is het een van de best verbonden steden van Guadalajara. Op 40 minuten sta je in Madrid, op 2,5 uur in Barcelona. De 30.000 voorziene inwoners kwamen er echter nooit. En met de roof van de riooldeksels heeft Valdeluz er haar zoveelste kopzorg bij.

Ga naar de inhoud