Fietsen van BiciMad na overname gemeente beschikbaar in alle wijken van Madrid

Fietsen van BiciMad na overname gemeente beschikbaar in alle wijken van Madrid
Beeld: Microsiervos Geek Crew / wikimedia

Fietsen van BiciMad na overname gemeente beschikbaar in alle wijken van Madrid

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het netwerk van fietsen van BiciMad bestaat al acht jaar in Madrid, maar wordt nu eindelijk eigendom van de gemeente. De wet is eindelijk goedgekeurd bij de tweede poging. De eerste poging ging mis omdat de leden van de PP, VOX en C’s partijen een fout hadden gemaakt bij de stemming afgelopen dinsdag. Vrijdag is de wet  alsnog goedgekeurd bij een uitzonderlijke stemming. De fietsen van BiciMad gaan nu bij de EMT (gemeentelijk bedrijf van transport) horen.

Het voorstel voor het ‘openbaar’ maken van de fietsen werd al in juni gedaan. Dit gebeurde door de partijen PP en C’s. Dit was nodig, omdat het huidige contract met BiciMad niet toestond het netwerk van de fietsen uit te breiden. Het is nodig om de fietsen overal in de stad te kunnen gebruiken. Het netwerk kan vreemd genoeg niet onder het oude contract met BiciMad worden uitgevoerd door een maatregel van José Luis Rodríguez -Almeida, die op dat moment ook in de regering van Madrid zat. 

De stemming hierover was verre van unaniem; PP, C’s en VOX stemden voor, terwijl Más Madrid, PSOE en grupo mixto tegen stemden. Volgens Esther Gómez, de woordvoerder voor mobiliteit van Más Madrid, had de uitkomst van de eerste stemming op dinsdag moeten gelden en is de tweede stemming een belediging aan de institutie. Ze vindt ook dat de regionale minister van klimaat en mobiliteit van Madrid, Borja Carabante door grijs gebied te gebruiken op deze manier haar zin heeft doorgedrukt. 

Ook de woordvoerder van PSOE, Ignacio Benito is erg boos en vindt dat er buiten de regels is getreden. Ook heeft hij het over BiciMal (fiets-slecht) in plaats van BiciMad (gek op fietsen). Carabante brengt daar tegenin dat het voor het fietsnetwerk veel beter is als het door de EMT wordt beheerd, omdat het voortbestaan van de fietsen zo wordt gegarandeerd. 

De goedkeuring van de overname door de gemeente betekent een eerste stap in de uitbreiding van het fietsnetwerk. Nu zijn er 3.000 fietsen en dat moeten er 7.500 worden. Er zijn 258 stations die uitgebreid zullen worden naar 611. Dit alles zal aanwezig zijn in de 21 verschillende wijken van de stad. Ook het personeel zal worden uitgebreid; er zullen 43 nieuwe werkplekken toegevoegd worden aan het bestaande personeelsbestand. De nieuwe werknemers zullen gedurende het eerste trimester van 2023 worden aangenomen.

Ga naar de inhoud