De sterkste vrouw van Spanje komt uit Galicië kan 200 kilogram makkelijk aan

De sterkste vrouw van Spanje komt uit Galicië kan 200 kilogram makkelijk aan
Beeld: La Foz de Galicia / web

De sterkste vrouw van Spanje komt uit Galicië kan 200 kilogram makkelijk aan

Dit artikel is 6 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ook bij vrouwen is het powerliften in trek. In Sevilla vond het Spaanse kampioenschap plaats. Rosalía Veiga uit Foz (Galicië) ging er met de titel lopen na een indrukwekkende prestatie door 200 kilo te heffen.

Een jaar geleden had niemand nog gehoord over Rosalía Veiga. De jonge vrouw (25) verscheen toen op de Spaanse cup Powerliften in Baza (Granada) als beginner en ging er meteen met een zilveren medaille lopen. Deze week is Rosalía echter de sterkste vrouw van Spanje onder de 69 kilogram. 

Vorig jaar nam Rosalía nog mee in de categorie onder 76 kilogram. Ze hief toen 50 kilogram meer op, maar leerde ondertussen veel bij. “Ik bereikte veel volwassenheid op technisch vlak en controleer veel beter mijn voeding”, verklaart de kampioene.

Eva Vico (Huelva) en Silvia Jiménez (Alicante) waren de grote rivalen op dit toernooi. Jimenéz won het van Rosalía met 170 kilogram vanuit squat (tegenover 155 van Rosalía). Vico won dan weer in de categorie bankdruk met 97,5. Over de gehele lijn deed Rosalía Veiga het met 452,5 kilogram echter het best. Haar rivalen stranden op respectievelijk 450 kg (Jiménez) en 445 kg (Vico).

Volgende maand wordt Rosalía Veiga verwacht op het Europese kampioenschap in Estland. Ze gaat er naartoe met de bedoeling haar punten te verbeteren en plezier te maken. “Ik ga er in competitie met de Messi’s van het powerlifting”, vertelt ze enthousiast. “Mensen die ik bewonder en als referenten zie”.

Rosalía Veiga werkt in Vigo als kwaliteitstechnicus voor een bedrijf. Ze traint voor het liften in Ourense, en is blij dat de sport in Galicië aan populariteit wint.

Ga naar de inhoud