Toekomstige koningin Leonor van Spanje wordt 18 jaar maar wie is zij eigenlijk?

Toekomstige koningin Leonor van Spanje wordt 18 jaar maar wie is zij eigenlijk?
Beeld: © Casa de S.M. el Rey

Toekomstige koningin Leonor van Spanje wordt 18 jaar maar wie is zij eigenlijk?

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Op 31 oktober 2023 wordt Leonor de Todos los Santos de Borbón y Ortiz, ofwel prinses Leonor, de toekomstige koningin van Spanje, meerderjarig op haar 18e verjaardag, de dag dat ze de grondwet zal beëdigen, iets wat als iets belangrijks gezien wordt in Spanje. De geboorte van Leonor heeft ervoor gezorgd tot een hervorming van de Spaanse grondwet om de voorkeur voor mannelijke afstammelingen boven vrouwelijke in de troonopvolging af te schaffen. Maar wie is Leonor eigenlijk en hoe is zij als persoon?

Leonor de Borbón y Ortiz wordt de eerste koningin van Spanje sinds de huidige democratie. Ze is hier al haar hele leven op voorbereid, maar haar familie heeft haar privacy altijd beschermd. Dit heeft ervoor gezorgd dat er weinig bekend is over haar persoonlijkheid. De afgelopen maanden is Leonor echter veel in de schijnwerpers verschenen en is er meer over haar bekend. 

Leonor begon in Zaragoza met een militaire opleiding, verscheen in uniform op foto’s, legde de eed op de vlag af en was aanwezig bij de ontvangst van de Nationale Feestdag en reikte ze de Prinses van Asturië prijzen uit aan onder andere de actrice Meryl Streep. Deze gebeurtenissen hebben ervoor gezorgd dat de prinses meer bekendheid heeft gekregen bij de inwoners van Spanje.

Haar ouders, koning Felipe VI en koningin Letizia, zijn positief over de ontwikkelingen van de afgelopen twee maanden, evenals de manier waarop institutionele en academische verantwoordelijkheden worden aangepakt door hun oudste dochter Leonor, die op 31 oktober in een plechtige ceremonie de Spaanse Grondwet zal beëdigen.

Degenen die Leonor persoonlijk kennen beschrijven haar als een kalme, voorzichtige en zorgvuldige jonge vrouw. Ze vervult haar taken, of ze nu institutioneel of academisch zijn, met zorg en kan zich soepel aanpassen aan nieuwe uitdagingen. Wat betreft haar militaire periode in Zaragoza, wordt het positief beoordeeld dat ze in contact komt met de veelzijdigheid van de Spaanse samenleving. 

Dit is mede te danken aan haar tweejarige opleiding op een kostschool in Wales (Verenigd Koninkrijk), waar ze tot mei 2023, samen met prinses Alexia uit Nederland, haar laatste twee jaar van de middelbare school doorbracht met jongeren uit meer dan 80 landen, van verschillende rassen en religies. 

Het Koninklijk Huis heeft nooit specifieke informatie vrijgegeven over de hobby’s en interesses van de prinses, maar uitstapjes met de koningen en haar zus Sofia hebben haar liefde voor film, theater en ballet bevestigd. Ze is ook geïnteresseerd in lezen en in populaire zangers zoals de Brit Harry Styles. Er is geen bekende speciale voorliefde voor een bepaalde sport, afgezien van wat ze op school heeft gedaan en een enkele skitrip met haar ouders.

  • leonor2
  • leonor4
  • leonor3
  • leonor5
  • leonor6
  • leonor7
Ga naar de inhoud