Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen

Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen
Beeld: 123rf

Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het lijkt erop dat er steeds minder personen met een salaris zijn in Spanje en dat het aantal inwoners dat leeft van een pensioen of een werkloosheidsuitkering stijgt. Bijna 40% van de Spanjaarden heeft als enige inkomsten een pensioen of ww-uitkering terwijl iets meer dan 60% een salaris ontvangt. 

Terwijl het gemiddelde jaarsalaris 19.809 euro was in 2018, steeg het gemiddelde pensioen naar 14.917 en was de werkloosheidsuitkering 3.004 euro. 3,75% van de bevolking leeft van een werkloosheidsuitkering terwijl 35,2% een pensioen en 61,06% een salaris ontvangt.

Met andere woorden, 4 van de 10 belastingbetalers in Spanje leeft van openbare inkomsten, dat wil zeggen dat deze bevolkingsgroep niet-productief is. Volgens de Spaanse belastingdienst is de verhouding als volgt: 14.789.842 werknemers (61,06%), 8.526.295 gepensioneerden (35,2%) en 907.232 werklozen (3,75%).

Volgens de belastingdienst waren er in 2018 meer dan 28 miljoen inwoners die een of ander vorm van inkomsten hadden, hetzij salaris, een pensioen of een uitkering. Deze informatie is gebaseerd op de inwoners van het land die een belastingaangifte hebben gedaan. 

Kaart

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar de meeste salarissen zijn en waar de meeste pensioenen en/of werkloosheidsuitkeringen zijn. In de regio Madrid is het percentage personen met een salaris 68% terwijl er 29,3% pensioengerechtigden zijn en 2,7% werklozen met een uitkering. In de regio Barcelona is dat 63,4% salaris, 33,8% pensioengerechtigden en 2,8% werklozen met uitkering.

In Andalusië is het aantal salaris ontvangers 58,5% terwijl het aantal personen dat een pensioen ontvangt 35,9% is en een werkloosheidsuitkering 5,8%. In de Valencia regio is dat 60,7% salaris,35,1% pensioen en 4,3% werkloos terwijl dat op de Balearen 66,5% salaris, 30,8% pensioen en 2,6% werkloos is en op de Canarische Eilanden 63,1% salaris, 31,1% pensioen en 5,8% werkloos is.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.