skip to Main Content
Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen
123rf

Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen

MADRID – Het lijkt erop dat er steeds minder personen met een salaris zijn in Spanje en dat het aantal inwoners dat leeft van een pensioen of een werkloosheidsuitkering stijgt. Bijna 40% van de Spanjaarden heeft als enige inkomsten een pensioen of ww-uitkering terwijl iets meer dan 60% een salaris ontvangt. 

Terwijl het gemiddelde jaarsalaris 19.809 euro was in 2018, steeg het gemiddelde pensioen naar 14.917 en was de werkloosheidsuitkering 3.004 euro. 3,75% van de bevolking leeft van een werkloosheidsuitkering terwijl 35,2% een pensioen en 61,06% een salaris ontvangt.

Met andere woorden, 4 van de 10 belastingbetalers in Spanje leeft van openbare inkomsten, dat wil zeggen dat deze bevolkingsgroep niet-productief is. Volgens de Spaanse belastingdienst is de verhouding als volgt: 14.789.842 werknemers (61,06%), 8.526.295 gepensioneerden (35,2%) en 907.232 werklozen (3,75%).

Volgens de belastingdienst waren er in 2018 meer dan 28 miljoen inwoners die een of ander vorm van inkomsten hadden, hetzij salaris, een pensioen of een uitkering. Deze informatie is gebaseerd op de inwoners van het land die een belastingaangifte hebben gedaan. 

Kaart

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar de meeste salarissen zijn en waar de meeste pensioenen en/of werkloosheidsuitkeringen zijn. In de regio Madrid is het percentage personen met een salaris 68% terwijl er 29,3% pensioengerechtigden zijn en 2,7% werklozen met een uitkering. In de regio Barcelona is dat 63,4% salaris, 33,8% pensioengerechtigden en 2,8% werklozen met uitkering.

In Andalusië is het aantal salaris ontvangers 58,5% terwijl het aantal personen dat een pensioen ontvangt 35,9% is en een werkloosheidsuitkering 5,8%. In de Valencia regio is dat 60,7% salaris,35,1% pensioen en 4,3% werkloos terwijl dat op de Balearen 66,5% salaris, 30,8% pensioen en 2,6% werkloos is en op de Canarische Eilanden 63,1% salaris, 31,1% pensioen en 5,8% werkloos is.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Misschien dat Spanje in de nabije toekomst wat soepeler wordt met het zelfstandig statuut. Als klein zelfstandige wordt het je erg duur gemaakt om je eigen zaak op te bouwen. Ook het vrijwilligerswerk is hier niet mogelijk.

  2. Naar mijn mening wordt dat alleen nog maar erger, zolang er geen ondernemers in Spanje zijn die hun nek uitsteken en er geen behoorlijk onderwijs bestaat.
    En dan laat ik de politiek nog maar even met rust, Spanjaarden zullen altijd alleen maar willen zorgen en betalen voor hun eigen kliek.

  3. Sorry, ruim 6% werklozen, alhoewel ruim 3 miljoen werlozen reeler is, ruim 20%. Cijfers lezen is niet moeilijk, cijfers correct interpreteren flink watvlastiger

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken