Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen

Radiografie inkomen Spanjaarden: 40% leeft van pensioenen of uitkeringen
Beeld: 123rf

MADRID – Het lijkt erop dat er steeds minder personen met een salaris zijn in Spanje en dat het aantal inwoners dat leeft van een pensioen of een werkloosheidsuitkering stijgt. Bijna 40% van de Spanjaarden heeft als enige inkomsten een pensioen of ww-uitkering terwijl iets meer dan 60% een salaris ontvangt. 

Terwijl het gemiddelde jaarsalaris 19.809 euro was in 2018, steeg het gemiddelde pensioen naar 14.917 en was de werkloosheidsuitkering 3.004 euro. 3,75% van de bevolking leeft van een werkloosheidsuitkering terwijl 35,2% een pensioen en 61,06% een salaris ontvangt.

Met andere woorden, 4 van de 10 belastingbetalers in Spanje leeft van openbare inkomsten, dat wil zeggen dat deze bevolkingsgroep niet-productief is. Volgens de Spaanse belastingdienst is de verhouding als volgt: 14.789.842 werknemers (61,06%), 8.526.295 gepensioneerden (35,2%) en 907.232 werklozen (3,75%).

Volgens de belastingdienst waren er in 2018 meer dan 28 miljoen inwoners die een of ander vorm van inkomsten hadden, hetzij salaris, een pensioen of een uitkering. Deze informatie is gebaseerd op de inwoners van het land die een belastingaangifte hebben gedaan. 

Kaart

Op onderstaande interactieve kaart is te zien waar de meeste salarissen zijn en waar de meeste pensioenen en/of werkloosheidsuitkeringen zijn. In de regio Madrid is het percentage personen met een salaris 68% terwijl er 29,3% pensioengerechtigden zijn en 2,7% werklozen met een uitkering. In de regio Barcelona is dat 63,4% salaris, 33,8% pensioengerechtigden en 2,8% werklozen met uitkering.

In Andalusië is het aantal salaris ontvangers 58,5% terwijl het aantal personen dat een pensioen ontvangt 35,9% is en een werkloosheidsuitkering 5,8%. In de Valencia regio is dat 60,7% salaris,35,1% pensioen en 4,3% werkloos terwijl dat op de Balearen 66,5% salaris, 30,8% pensioen en 2,6% werkloos is en op de Canarische Eilanden 63,1% salaris, 31,1% pensioen en 5,8% werkloos is.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
4 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Misschien dat Spanje in de nabije toekomst wat soepeler wordt met het zelfstandig statuut. Als klein zelfstandige wordt het je erg duur gemaakt om je eigen zaak op te bouwen. Ook het vrijwilligerswerk is hier niet mogelijk.

als ik ga werken heb ik geen tijd om geld te verdienen

Naar mijn mening wordt dat alleen nog maar erger, zolang er geen ondernemers in Spanje zijn die hun nek uitsteken en er geen behoorlijk onderwijs bestaat.
En dan laat ik de politiek nog maar even met rust, Spanjaarden zullen altijd alleen maar willen zorgen en betalen voor hun eigen kliek.

Sorry, ruim 6% werklozen, alhoewel ruim 3 miljoen werlozen reeler is, ruim 20%. Cijfers lezen is niet moeilijk, cijfers correct interpreteren flink watvlastiger

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.