Traditionele kerstbomen markt in Espinelves in Catalonië geannuleerd

Traditionele kerstbomen markt in Espinelves in Catalonië geannuleerd
Beeld: Twitter

Traditionele kerstbomen markt in Espinelves in Catalonië geannuleerd

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – Het is elk jaar weer een gekkenhuis in het dorp Espinelves tijdens de traditionele kerstboom markt genaamd ‘Feria del Aveto de Espinelves’. Dit jaar zou de 40e editie tussen 1 en 9 december moeten plaatsvinden maar vanwege de corona-crisis en de strenge maatregelen is deze voor het eerst sinds 1981 afgelast. De organisatie zegt dat ze niet kunnen garanderen dat men de social distance kan hanteren met tussen de 60.000 en 90.000 bezoekers in een week tijd.

Zoals elk jaar beginnen de Spanjaarden vroeg met de voorbereidingen voor de komende kerstmis en daar hoort ook een boom bij. De inwoners van de regio Gerona en Barcelona maar ook ver daarbuiten hebben al jaren de ideale plaats om een kerstboom te kopen.

Elk jaar rond deze tijd dat het weer kerstmis gaat worden, loopt het kleine nog geen 200 inwoners tellende bergdorp Espinelves in de provincie Gerona vol met dagjesmensen en kerstboom kopers. Normaal gesproken verkopen de kwekers in een week tijd meer dan 2.000 kerstbomen maar er worden ook veel bomen verstuurd door heel Spanje dus dat aantal kan nog veel hoger zijn.

Dit jaar zal dat vanwege de corona-crisis en de strenge daarbij horende corona-maatregelen niet mogelijk zijn omdat de gemeente en de organisatie de traditionele ‘Fira de l’Avet’ hebben geannuleerd. Dat nieuws werd al eind september bekend gemaakt maar nu de datum nadert roept de gemeente de mensen op om niet massaal naar het kleine dorp te komen.

Het dorp zelf ligt in de Montseny en Les Guilleries streek, midden in de natuur op een hoogte van ongeveer 750 meter. Espinelves kan vanuit Barcelona makkelijk bezocht worden aangezien het op slechts 84 kilometer ligt en ook vanaf de Costa Brava is het slechts 45 kilometer rijden en 21 kilometer vanuit het dorp Vic.

Twee boomsoorten zijn het meest geliefd bij de kopers, de Masjoanís en de Picea Excelsa. De kerstboom markt wordt sinds 1981 georganiseerd en is gedurende de jaren uitgegroeid tot een ware happening en het beginpunt voor veel inwoners van de streek om met de kerstvoorbereidingen te beginnen.

Buiten kerstbomen worden er nog veel meer kerstartikelen verkocht waardoor de markt in Espinelves een ware kerstmarkt is. Zo zijn er de typische Catalaanse Caganers en uiteraard de Caga tios.

Ga naar de inhoud